Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΠΑΛΙ…ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ…

21:39 7/3/2016 - Πηγή: BankWars

Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. “Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος”, αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μέσω του δικού του λογαριασμού δήλωσε: “Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο.

Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα”

Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που θα εξέλθει του προγράμματος στήριξης, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Κύπρος άντλησε τα €7,5 δισ από τα €10 δισ του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου.

Άλλωστε με δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τόνισε: “Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ότι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία.

Συγχαρητήρια από Ντάισελμπλουμ, Μοσχοβισί, Λαγκλάρντ

Με ανάρτηση του στο twitter, ο Πρόεδρος του Eurogroup συνεχάρη την Κύπρο για την έξοδο της από το μνημόνιο, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίας.

“Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα”, ανέφερε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. “Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο” κατέληξε.

Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση για την Κύπρο:

“Έχω λάβει μια επιστολή από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κύριο Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία μου κοινοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης του να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, αρχής γενομένης από τις 7 Μαρτίου 2016. Η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού του ΔΝΤ είχε διάρκεια 36 μηνών και έληγε στις 14 Μαΐου 2016.

“Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών.

“Με βάση τα επιτεύγματα αυτά, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της Κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.”

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The Eurogroup supports the Cypriot government’s decision to exit its macroeconomic adjustment programme without a successor arrangement. The Eurogroup commends the Cypriot authorities for the overall successful implementation of the programme and the important achievements made in the past three years, and also thanks the institutions for their vital contribution towards this end.The Eurogroup welcomes the fact that economic activity has continued on a positive trend, and the banking system has further healed. The commitment of the authorities and the Cypriot people to the overall programme agreements has also been essential to a fiscal performance that has exceeded expectations. These positive developments have been instrumental in regaining investor confidence in the Cypriot economy, with the sovereign returning to the international markets.

The Cypriot banking system in particular has undergone a deep transformation. The ground covered since March 2013 has been significant and the reform measures, which have been executed or are underway are essential to restoring the Cypriot financial system to viability. However, work must continue with determination to secure the reduction of the non-performing loan ratio to healthier levels. This includes the rigorous and swift implementation of the insolvency framework and foreclosure laws adopted in 2015 together with further measures including the legislation on sale of assets and effective use of the full range of the available non-performing loan management tools.

At the same time, the Eurogroup notes that the last prior action under the current review has not yet been completed. The privatisation of the Cypriot Telecommunications Authority would be another growth-enhancing step. Along with public administration reform and other structural reforms discussed during the programme, this would cement the improvements in public finance and support sustained economic growth.

In total, about 30% of the EUR 9 bn programme envelope remains unutilised. We note that the IMF programme is expected to come to an end today, 7 March.

Against this background, the Eurogroup welcomes the reaffirmed commitment by the Cypriot authorities to sustain public finances consolidation and the reform momentum over the medium term, in order to address the remaining vulnerabilities. The Eurogroup will continue supporting the reform process in Cyprus, inter alia in the context of post-programme surveillance and of the regular EU and euro-area specific monitoring frameworks.

Keywords
Τυχαία Θέματα