Η ευρυζωνικότητα ως εργαλείο ψηφιακού μετασχηματισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας

Στην κοινή πραδοχή ότι η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία οδηγεί νομοτελειακά στην πρόοδο της οικονομίας και στην αειφόρο ανάπτυξη κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία και η Ευρωπαϊκή προοπτική». Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης παρευρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στο

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και αναφέρθηκε στην προώθηση σημαντικών δράσεων στην κατεύθυνση του ενεργειακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εν όψει της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ενδεικτικό των νέων τάσεων που διαμορφώνονται στις παγκόσμιες αγορές είναι η ολοένα και μεγαλύτερη δυείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης και η άμεση συσχέτιση της συμβολής των τηλεπικοινωνιών για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στη βάση των δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων (5G).

Εστιάζοντας στη χώρα μας, προς αυτό το σκοπό, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Mobile World Congress 2019 (MWC19) τον Φεβρουάριο, είχε εξαγγείλει επενδύσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα έως το 2022 σε συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, ο κλάδος κινητών επικοινωνιών, μέσα στο 2018, επένδυσε €58 εκατ. αποκλειστικά σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ υλοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους €319 εκατ. -αύξηση 16,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος- σε δίκτυα και υποδομές.

Ωστόσο, απαιτούνται συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που θα διασφαλίσουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις τα εργαλεία προς έναν καθολικό ψηφιακό μετασχηματισμό και θα ενισχύσουν το βαθμό της κοινωνικής συναίνεσης, αλλά και μία κουλτούρα μακριά από τεχνοφοβικές προσεγγίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεμπόδιστη ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα επιτρέπουν τη λειτουργία δικτύων νέας γενιάς και η έγκαιρη αδειοδότηση των σταθμών βάσης συνιστούν τις βασικότερες προκλήσεις, η άμεση επίλυση των οποίων θα οδηγήσει στη δημιουργία των βιώσιμων δομών και των τεχνολογιών που θα καθορίσουν το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα