Η ΕΕ στο Βουκουρέστι αποφασίζει για τον Μαδούρο – Τι θα υποστηρίξει η Ελλάδα

Την αντίθεση της Ελλάδας στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προέδρου στη Βενεζουέλα έκαναν γνωστή διπλωματικές πηγές, μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση στο Βουκουρέστι των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει

ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα. Η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

“Για να είμαστε σαφείς: ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας“, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές. “Θα πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές.

Η ΓΑΛΛΙΑ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε ομιλία του σε Γάλλους βουλευτές, τόνισε ότι ο Μαδούρο “δεν απάντησε” στο αίτημα των Ευρωπαίων για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όταν δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει βουλευτικές, όχι όμως και προεδρικές εκλογές. “Θα συνεδριάσουμε αύριο στο Βουκουρέστι, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (σ.σ. των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ακριβώς για να εξετάσουμε τι συνέχεια θα δώσουμε στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο”.

ΗΠΑ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην ιδιωτική εταιρεία Albanisa της Νικαράγουας που εισάγει και πουλά προϊόντα πετρελαίου της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, προχωρώντας παράλληλα σε αυστηρή προειδοποίηση προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να μην πραγματοποιεί συναλλαγές σε εμπορεύματα από την Βενεζουέλα τα οποία έχουν “κλαπεί”, όπως είπε, από τον λαό της χώρας.

“Μετά από τις κυρώσεις στην PdVSA, οι ΗΠΑ προχωρούν σε κυρώσεις ενάντια στην ALBANISA της Νικαράγουας, την κοινοπραξία της κυβέρνησης με την PdVSA και τα μαύρα ταμεία του διεφθαρμένου καθεστώτος του Ντανιέλ Ορτέγκα”, δήλωσε ο Μπόλτον με ανάρτησή του στο twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα