FED: Σήμα στις αγορές για “φρένο” στις αυξήσεις επιτοκίων -Ράλι στη Wall Street – Δηλώσεις Πάουελ

UPD: Η FED διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (2,25% – 2,50%) και στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι φρενάρει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Ο επικεφαλής της FED Τζέρομ Πάουελ επισήμανε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίου θα εξαρτηθεί απόλυτα από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και πως «το επιχείρημα υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων έχει κάπως αποδυναμωθεί»

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε

1,77% ή 434 μονάδες στις 25.014, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,55% στις 2.681 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε «άλμα» 2,2% στις 7.183 μονάδες.

Ο ΠΑΟΥΕΛ

Η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί από τον εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2018, ενώ η πτώση στις τιμές του αργού θα οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, τόνισε στην ομιλία του μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed ο Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας πως πρωταρχικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η συνέχιση της οικονομικής επέκτασης.

Σημείωσε πως ο πληθωρισμός θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Σε ερώτηση για το μέγεθος του ισολογισμού της Fed, ο κ. Πάουελ απάντησε πως η κεντρική τράπεζα εξετάζει μια πιθανή διακοπή της διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ FED

Η FED διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (2,25% – 2,50%) και στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι φρενάρει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων.

Η ανακοίνωση για τη νομισματική πολιτική αποφεύγει τις ρητές αναφορές σε μελλοντική αύξηση των επιτοκίων, οι οποίες βρίσκονταν σε όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις από τα τέλη του 2015, όταν και η Fed άρχισε τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής.

“Η επιτροπή συνεχίζει να διαπιστώνει ενισχυμένη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, δυναμική στην αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και της ήπια πληθωριστικής πίεσης, η επιτροπή θα λειτουργήσει με υπομονή στον καθορισμό των αναγκαίων μελλοντικών προσαρμογών στο βασικό ομοσπονδιακό επιτόκιο ώστε να στηρίξει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα”.

ΧΡΥΣΟΣ – ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,7% στα 54,23 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.315 δολ. η ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα