Η ΕΕ “χρυσώνει” την Τουρκία για να κόψει το προσφυγικό ρεύμα – Τρία δισ + βίζα + υπόσχεση για ένταξη

UPD: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά και υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες

κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως σημείωσαν, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο.ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΚΕΡ – ΤΟΥΣΚ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Τουρκία και Ε.Ε. χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Τουρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας. .Πρόσθεσε ότι είχε ήδη συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και σημερα υπήρξε συμφωνία για τα τεχνικά σημεία του σχεδίου.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως συμφωνήθηκε η χρηματοδοτική ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε πως η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να αναζωογονηθεί.

Για ιστορική συνάντηση και αμοιβαία επωφελή συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Νταβούτογλου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Φ.ΟΛΑΝΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα γίνουν από την Ε.Ε. προς την Τουρκία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. .Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια. Η Τουρκία θα συμφωνήσει στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει την καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (hotspots).

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, το 15ο επί συνόλου 35 κεφαλαίων, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται. Ωστόσο, η δήλωση όπως τονίζεται δεν προκαταλαμβάνει την τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – 700.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύναψη συμφωνίας για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη θα επιχειρήσουν το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των περίπου 2,2 εκατ. Σύρων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 και να διαρκέσει για περίπου τρεις ώρες.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση και σύμφωνα με διπλωμάτες έως και χθες καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες για να υπάρξει οριστική συμφωνία. Η Τουρκία φέρεται να είναι αποφασισμένη να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους όσα περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν φτάσει στην Ευρώπη πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι φτάνοντας στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

Η σύνοδος γίνεται στη σκιά των αποκαλύψεων πως ορισμένοι από τους δράστες που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αλλά και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα