Γ. Βαρουφάκης: Η αδιαλλαξία της Ευρώπης μας ωθεί στη χρεοκοπία – Δεν αποτελεί λύση

Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, είπε ο Έλληνα υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στη Huffington Post.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν

όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία. Υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την χρεοκοπία στις επόμενες εβδομάδες;

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», συνέχισε. «Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές της, ακόμη και χωρίς τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, αλλά αυτό θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην πληρώσει συντάξεις ή μισθούς. Οι δηλώσεις του Βαρουφάκη κατέστησαν σαφές ότι, με δεδομένη την επιλογή μεταξύ αθέτησης του χρέους και αθέτησης των πληρωμών συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα ήταν αυτοί για τους οποίους θα μεριμνούσαν.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου.

«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».

Η χρεοκοπία δεν είναι η σωστή λύση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», είπε. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».

«Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο για να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος -στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν, απλά επειδή υπάρχει, υπάρχει μια ορισμένη αδράνεια- και των νέων δεδομένων που βρίσκονται στο τραπέζι, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, τις απαιτήσεις της νέας μακροοικονομικής πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε και για τη συνάντηση που θα έχει με τον Lee C. Buchheit, της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, στη Νέα Υόρκη. Ο Buchheit παρέχει βοήθεια στα κράτη για την αναδιάρθρωση των χρεών τους σε περίπτωση κρίσης ή αθέτησης πληρωμής.

«Ήταν αυτός που ήταν υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του 2012 υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεργάζεται ακόμη με το ελληνικό κράτος» εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η ομιλία στο Brookings

Θεραπεία που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λογική αυτού του προγράμματος που βουλιάζει το λαό σε αφόρητη απελπισία και την ίδια ώρα παρουσιάζει την Ελλάδα σαν ένα πηγάδι δίχως πάτο, ενώ απαντώντας στο γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα, είπε: «Ο λόγος είναι απλός: αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο».

«Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων».

«Όπως ήταν αναμενόμενο», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, «η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνης. Η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνόδευε τα δάνεια ήταν λάθος». Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι θα ήταν πολύ εύκολο ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας να υπέγραφαν το υπάρχον Μνημόνιο αλλά «αυτό θα ήταν λάθος και για τους εταίρους μας και για το λαό μας».

Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να υπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει.

«Θα συμβιβαστούμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση»

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει σχέδια για εκλογές ή δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι δεν τη χωρίζει μεγάλη απόσταση από τους εταίρους.

«Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε» είπε και πρόσθεσε: «Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο, αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη, είτε αυτό προερχόταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα. Η απάντησή μου είναι η εξής και είναι απλή: θα συμβιβαστούμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση».

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι περισσότερο απ’ όλους θέλει την επιτυχή κατάληξή τους η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι εξαρτάται από την Ελλάδα το να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ισχυρίστηκε οι χρόνιες παθογένειες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας δεν εξηγούν το βάθος της σημερινής κρίσης. Όπως ανέφερε, θα χρειαστεί για εξετάσει τα μειονεκτήματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση-τέρας.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα