Γ.Παπανδρέου: Δεν θα απολογούμαι εγώ για τον Καραμανλή – Μαντάρα τα έκανε ο Σαμαράς – Η Μέρκελ έφερε το ΔΝΤ

«Εγώ δεν ζήτησα από το ΔΝΤ χρήματα, δεν ζήτησα να μπω στο ΔΝΤ. Ζήτησα να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε και ζητάει μέχρι σήμερα να υπάρχει το ΔΝΤ, μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό», δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου

«στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια συνέντευξη όπου μίλησε σκληρά για Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά.

Θα απολογούμαι εγώ για τις πράξεις Καραμανλή;

“Δεν έχω ακούσει τον κ. Καραμανλή να μιλάει. Φέρτε εδώ τον κ. Καραμανλή, εδώ μπροστά μου να μου τα πει. Γιατί δεν τον ακούω πουθενά τον κ. Καραμανλή. Να τον ακούσουμε κι αυτόν κάποια στιγμή” .

“Θα απολογούμαι εγώ για τις πράξεις του;” διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για δύο λαθροχειρίες της κυβέρνησης Καραμανλή.

“Το 2004 έκανε την απογραφή,άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζαμε τις προμήθειες τις στρατιωτικές με αποτέλεσμα αναδρομικά να ανεβούν τα ελλείμματα την εποχή που μπαίναμε στην ευρωζώνη και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν μπήκαμε με το σπαθί μας. Τραγικό λάθος αναξιοπιστίας. Και τη δεύτερη φορά με το 6% που έλεγε ότι είχαμε έλλειμμα, το οποίο ήταν απάτη, όπως λέει το ευρωκοινοβούλιο” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Επιμένω και σήμερα, “λεφτά υπάρχουν” εάν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στη χώρα μας, που δυστυχώς τις ξεκινήσαμε και τις εγκατέλειψε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν τις προώθησε και όχι μόνο αυτό αλλά τις υπονόμευσε», δήλωσε.

Για τη λίστα Λαγκάρντ

«Υπάρχει άλλη κυβέρνηση που ζήτησε ποτέ τέτοιες λίστες; Υπάρχει κυβέρνηση που ήθελε να ψάξει αν υπάρχουν φοροφυγάδες, μεγάλοι Έλληνες, στο εξωτερικό;», ερώτησε αβναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ

Για τον Γ.Παπακωνσταντίνου είπε πως «ζήτησε τη λίστα και τη ζήτησε για να διερευνηθούν όλοι όσοι ήταν εκεί. Ακόμα διερευνούνται, που κατηγορηθήκαμε τότε ότι δεν κινήσαμε τις διαδικασίες γρήγορα».

Σε ερώτηση αναφορικά με το στικάκι ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Η πρόθεσή μας και η προσπάθειά μας ήταν έντιμη και ήταν και ουσιαστική».

«Αν έγιναν κάποια λάθη ας τα δει η κυβέρνηση. Αλλά η πρόθεσή του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και της κυβέρνησης ήταν να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή», είπε.

Τα έκανε μαντάρα ο Σαμαράς

«Στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, τα έκανε πολύ μαντάρα ο κ. Σαμαράς. Εκεί που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε, το έπαιξε Συριζαίος, έσκισε το μνημόνιο, χωρίς να ολοκληρώσει τις προϋποθέσεις, τις διαπραγματεύσεις, τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι «δεν θα συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά. Συνεργάστηκα κάποια στιγμή, περίμενα να συμπεριφερθεί στον ελληνικό λαό, διαφορετικά» και αναφερόμενος στην στήριξη που έδειξε στην κυβέρνηση Σαμαρά, τόνισε ότι «οι Παπανδρέου δεν ρίχνουν κυβερνήσεις, αλλά έκανα σκληρή κριτική γιατί δεν έκανε μεταρρυθμίσεις».

“Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει συνιστώσα της δεξιάς”

“Αποφάσισα να ξαναμπώ στην πολιτική επειδή θεώρησα ότι στήριξα μια προσπάθεια και είχα την ελπίδα ότι θα κλείναμε ένα κεφάλαιο. Δεν μίλησα, ήμουν συνεπής στο να στηρίξω αυτή την προσπάθεια, του να περάσουμε από τη δύσκολη φάση του μνημονίου. Όμως από τη στιγμή που χάθηκε αυτή η ευκαιρία με την πολιτική της κυβέρνησης, που τα κανε μαντάρα τους τελευταίους μήνες στη διαχείριση της κρίσιμης φάσης εξόδου μας από το μνημόνιο, θεώρησα ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να είμαι σιωπηλός και ότι θα πρέπει να δώσουμε ένα στίγμα προοδευτικό διαφορετικό λυτρωτικό και για το χώρο μας, που είχε γίνει συνιστώσα της δεξιάς” .
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι στοχοποιήθηκε επειδή δεν ήταν βολικός. Δεν ήμουν βολικός και δεν θα είμαι ούτε στο μέλλον, ανέφερε.

Κι εγώ ήμουν αγανακτισμένος

- «Ερχόμουν στην Ελλάδα για να μιλήσω, γυρνώντας από τις διαπραγματεύσεις, αφού έκανα το γύρο του πλανήτη δύο φορές και άκουγα να με πετροβολούν οι διάφοροι από την εξέδρα, εκεί που παλεύαμε με τα θηρία μέσα στο γήπεδο. Όχι μόνο με λοιδορούσαν αλλά λέγανε ψέματα. Εγώ έκανα το πατριωτικό μου καθήκον δεν με ενδιέφερε τι άκουγα από τους αγανακτισμένους που στρέφανε εναντίον μου. Γιατί και εγώ αγανακτισμένος ήμουν. Αγανακτισμένος, γιατί παρέλαβα μία Ελλάδα που δεν θέλαμε ποτέ να φτάσει σε αυτή τη θέση»,

Keywords
Τυχαία Θέματα