Γηροκομείο Αθηνών: Έκκληση στον πρωθυπουργό για τη σωτηρία του

12:05 9/2/2020 - Πηγή: BankWars

Εκκληση για βοήθεια απευθύνουν προς όλες τις κατευθύνσεις τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών, μπροστά στο ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του Ιδρύματος, που όπως λένε θα αφήσει στον δρόμο 140 ηλικιωμένους και θα οδηγήσει στην ανεργία 100 υπαλλήλους.

Το ψήφισμά τους επιδόθηκε την Παρασκευή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και στο υπ. Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, ζητούν να επιτρέψουν τα δικασΚτήρια

να συναφθούν μισθώσεις και να εισρεύσουν έσοδα στο Γηροκομείο για να προμηθευτούν πετρέλαιο και υλικά για τη διατροφή των ηλικιωμένων, αλλά και για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να έχουν ασφαλιστική – ιατρική κάλυψη. Ακόμα ζητούν να επιτραπούν οι εγγραφές νέων μελών στο Γηροκομείο, «έτσι ώστε να μη λυμαίνονται τον χώρο ομάδες συμφερόντων που αλληλοσυγκρούονται για να ελέγχουν τη γενική συνέλευση και που δεινά μόνο έχουν και μπορούν να επιφέρουν», όπως σημειώνουν. Επίσης, ζητούν να διαγραφούν τα χρέη του Γηροκομείου στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και να χρηματοδοτηθεί άμεσα το Γηροκομείο από την πολιτεία.

Δεδομένου ότι η νομική του υπόσταση το απαγορεύει, το Γηροκομείο Αθηνών δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Η είσπραξη τροφείων γίνεται ή μπορεί να επιδιωχθεί μόνο από το 65% του συνόλου των τροφίμων (που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι), αφού το υπόλοιπο 35% είναι τελείως άποροι. Στον παρόντα χρόνο φιλοξενούνται 140 ηλικιωμένοι και προσφέρουν υπηρεσίες 90 εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες. Στα τρία από τα εννέα περίπτερα που λειτουργούν σήμερα στο Γηροκομείο Αθηνώ διαβιούν συνολικά 140 ηλικιωμένοι.

Ειδικότερα, στο Κονσόλειο διαμένουν 79 τρόφιμοι, εκ των οποίων οι 20 είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, 14 μερικώς αυτοεξυπηρετούμενοι και 45 κλινήρεις. Στο Β. Ολγα διαμένουν 31 τρόφιμοι, εκ των οποίων οι 17 είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, 6 μερικώς αυτοεξυπηρετούμενοι και 8 κλινήρεις. Στο περίπτερο Εστία Αθηνών διαμένουν 26 τρόφιμοι, εκ των οποίων οι 16 είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, 2 μερικώς αυτοεξυπηρετούμενοι και 8 κλινήρεις. Η θέρμανση υπολειτουργεί, κατά συνέπεια η παροχή ζεστού νερού είναι ελάχιστη. Τα υλικά για την κάλυψη των αναγκών σίτισης δεν επαρκούν.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα