Γιούνκερ: Παράνομο και πολιτικά μη αποδεκτό το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα

Αντίθετος δηλώνει στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

«Δεν θα ήταν ούτε νόμιμο ούτε πολιτικά αποδεκτό η ΕΕ να συνεργαστεί με τρίτα κράτη προκειμένου να κλείσει τα σύνορα ενός κράτους – μέλους μας. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και στις δύο πλευρές, στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ. Θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε

στενότερα και εάν δεν καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη.
Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Σαφώς και θα προτιμούσα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να είχαν συνειδητοποιήσει από την αρχή, όπως η καγκελάριος Merkel, ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια κοινή προσπάθεια, όπως έγινε με την κρίση χρέους. Αλλά συχνά υπερισχύει το σύνθημα «ο σώζων εαυτώ σωθήτω». Ωστόσο, κράτη, τα οποία αρχικά ήταν πολύ επικριτικά, τώρα συνδράμουν στην προσπάθεια. Όλες οι χώρες δείχνουν την αλληλεγγύη τους μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Έχουμε διπλασιάσει τους πόρους και έχουμε κινητοποιήσει ποσά της τάξης των 10,1 δισεκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα