Για ποιους μπήκε με το “δεξί” το 2023 – Οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα – “Εκκαθαρίσεις” στα κόμματα

07:32 9/1/2023 - Πηγή: BankWars

Θερμές ευχές για “Καλή Χρονιά” και από τα “παπαγαλάκια”

Καθυστερημένες χρονικά κατά 9 ημέρες, με την ελπίδα να “πιάσουν”. Γιατί όλες οι άλλες που προηγήθηκαν από την Πρωτοχρονιά, δεν έδειξαν …αποτελεσματικές.

Το είχα δει το έργο, όταν στο e-mail έλαβα το “ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2023” από την ΑΑΔΕ, από τις Εταιρείες Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και από κάποιους “καλικάντζαρους” της πολιτικής ζωής…

Τα χρηματιστήρια

πάντως, κουτσά-στραβά, δείχνουν να πηγαίνουν καλά, παρά τις “βολές” που δέχονται από αναλυτές, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, σχετικά με τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ελλάδα, επιβεβαιώνονται μέχρις στιγμής οι αναλυτές που βλέπουν το 2023 ως “έτος τραπεζών” και επισημαίνουν τις εκτιμήσεις της HSBC: Tιμή στόχοι για την Αlpha Bank ο 1,40 ευρώ για την Eurobank το 1,60 ευρώ για την Eθνική τα 5,20 ευρώ και για την Πειραιώς τα 3,30 ευρώ.

Πως να μην πάνε καλά οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όταν έχουν τα “βαρέα όπλα” των υψηλότατων προμηθειών που χρεώνουν στην πελατεία τους αλλά και όταν με τα ισχύοντα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, απέχουν…παρασάγγας  από τα αντίστοιχα ευρωπαικά;

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ, στην Ελλάδα οι καταθέσεις από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έχουν επιτόκιο 0,20% όταν στην ευρωζώνη είναι 1,26%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων στην Ελλάδα είναι 4,89% όταν στην ευρωζώνη είναι 3,79%. Για τις επιχειρήσεις, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,02% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στην ευρωζώνη είναι 3,09%.

Άλλες βασικές επενδυτικές επιλογές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΕΕ,  Motor Oil, ΓΕΚ, Autohellas, Ιντρακάτ, Cenergy, Πλαστικά Θράκης, Elton, Entersoft, Ευρωσύμβουλοι.

Καλού – κακού πάντως, ας έχουμε όλοι υπόψιν μια αρχή που λέει πως  εάν έχω ομόλογα και κάνω λάθος σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, παίρνω το 100% του κεφαλαίου μου πίσω, συν τους τόκους, στη λήξη. Αν κάνω λάθος για το χρηματιστήριο, χάνω κεφάλαιο και χρόνο.

Σχετικό με τον τραπεζικό κλάδο: Διάβασα με ενδιαφέρον ότι με το ποσό των 130 εκατ. ευρώ δανείζει τη μητρική της Intrum AB, η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Intrum Hellas, καλύπτοντας ολοσχερώς ομολογιακό δάνειο 130 εκατ. ευρώ, που εκδίδει η σουηδική εισηγμένη εταιρεία.

Λεφτά υπάρχουν…

ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Μαζί χρονικά δείχνει πως θα πάμε σε εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Καλό θα έκανε μια επίσκεψη μια εβδομάδα πριν επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να αποφευχθούν τίποτα…λάθη. Δεν εννοώ στην κάλπη, για τη θάλασσα εννοώ.

Πολλά τα ντράβαλα με πρόσωπα προβεβλημένα στα κόμματα. Η ΝΔ εκεί που πάει να κλείσει το ένα θέμα, της βγαίνει άλλο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η παλιά φρουρά (κάποιοι να ετοιμάζονται για τιμητική αποστρατεία) κάθε άλλο παρά αισθάνεται καλά με επιλογές “κορυφής”. Τελευταίο παράδειγμα η εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου. Αλλά και η διαρροή ότι στο Δήμο της Αθήνας το κόμμα θα το εκπροσωπήσει ένας μπασκετμπολίστας, ο Νίκος Παππάς του Παναθηναικού. Πέρα από τα άλλα, δύο “Νίκος Παππάς” σε ένα κόμμα δεν …χωνεύεται.

Για το ΠΑΣΟΚ, δεν συζητάμε. Μεγάλη ζημιά από την Εύα.

Αποχαιρετώ με τις καλύτερες αναμνήσεις, τον φίλτατο από το μακρινό παρελθόν, οικονομικό συντάκτη, Δημήτρη Πετυχάκη που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο. Δημοσιογράφο με μόρφωση και γνώσεις που πολύ λίγοι είχαν και έχουν για τα οικονομικά πράγματα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα