Γερμανικά πυρά κατά Ντράγκι – “Βad Bank η ΕΚΤ” λένε Γιούργκεν Σταρκ και Χορστ Ζεεχόφερ

07:49 9/9/2014 - Πηγή: BankWars

Γερμανικά πυρά κατά του Μάριο Ντράγκι για την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσεδι τιτλοποιημένα δάνεια. Ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), με άρθρα τους στις εφημερίδες Handelsblatt και Bild αντίστοιχα, τονίζουν ότι η ΕΚΤ

μετατρέπεται σε bad Bank(!) και ότι οι αποφάσεις Ντράγκι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αύξηση της χρηματοδόιτησης των επιχειρήσεων.

«Η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους στον προϋπολογισμό της με τις αγοράς των ABSs, όποια ποιότητα κι αν έχουν, και μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή κακή τράπεζα», υποστήριξε ο Γιούργκεν Σταρτ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε άρθρο που έγραψε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και δημοσιεύεται στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.

«Τα μηδενικά επιτόκια δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση του δανεισμού (προς την πραγματική οικονομία) ούτε κατά ένα ευρώ, κι αυτή η αναποτελεσματικότητα μεταξύ άλλων μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσουν την υστεροφημία της ΕΚΤ»,

οι μειώσεις των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα θα ήταν «γελοίες, αν το ζήτημα δεν ήταν τόσο σοβαρό», λέει ο Σταρκ, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της κίνησης ήταν μάλλον μια στοχευμένη πτώση του ευρώ, τόνισε ο ίδιος, κάτι που είχαν απαιτήσει επανειλημμένα Γάλλοι και Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες.

Η ΕΚΤ, όμως, τονίζει, έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να διαμορφώσει κάποια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά έχει στόχο να εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Χορστ Ζεεχόφερ

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι για την κίνηση αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

«Το μόνο που συμβαίνει είναι πως φοβούνται πολλοί άνθρωποι όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανοίγει τους κρουνούς χρήματος της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα αγοράζει αξιόγραφα-σκουπίδια», είπε ο Ζεεχόφερ, ισχυρός σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα