ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μακρά η νύχτα – Θα ξημερώσει με νέα κυβέρνηση; Μένει στο ΥΠΟΙΚ Ο Σόιμπλε

(upd)«Προσανατολίζομαι σε μια μακρά νύχτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γγ. των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και τα τη διάρκεια της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον γγ. των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρέχε ωστόσο διαπιστώνονται προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητήματα. «Έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δουλειά», είπε ο γερμανός πολιτικός.

Στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να βρεθεί κοινός παρονομαστής σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα διόδια

στους αυτοκινητόδρομους, τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Από το απόγευμα συνεδριάζουν και τα 77 μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι αύριο Τετάρτη. Στις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν διεξοδικά το πρώτο προσχέδιο της κυβερνητικής συμφωνίας. Επί τάπητος τέθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου και το κλίμα ήταν αρκετά καλό, αναφέρουν διαπραγματευτικοί κύκλοι.

Τα αγκάθια

Άλυτα παρέμειναν όμως τα ακανθώδη ζητήματα που κυριάρχησαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Στην τελευταία συνεδρίαση πρέπει να αποσαφηνιστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες που αφορούν στον κατώτατο μισθό. Στο προσχέδιο της συμφωνίας οι δυο πλευρές συμφωνούν μεν στην εισαγωγή ενός νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού, διαφωνίες υπάρχουν ωστόσο ως προς την έναρξη εφαρμογής, το ύψος αλλά και τις εξαιρέσεις.

Τις σημερινές διαβουλεύσεις θα απασχολήσουν επίσης το θέμα των συντάξεων αλλά και της επιβολής διοδίων στη Γερμανία για αλλοδαπούς. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ εξαρτά το τελευταίο από το εάν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και εάν συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση για τους γερμανούς οδηγούς.

Θα παραμείνει στο Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε;

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διπλής υπηκοότητας όπου οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν σαφείς βελτιώσεις. Έτσι ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της λεγόμενης ‘υποχρεωτικής επιλογής’, στη βάση της οποίας ένας Τούρκος που έχει γεννηθεί στη Γερμανία, για παράδειγμα, πρέπει να επιλέξει μέχρι το εικοστό τρίτο έτος της ηλικίας του ποια από τις δυο υπηκοότητες θέλει να κρατήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο προσχέδιο της συμφωνίας δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα.

Εκτός ατζέντας φαίνεται πως βρίσκεται και η πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών για τη δυνατότητα διεξαγωγής παγγερμανικών δημοψηφισμάτων.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, αρμόδιοι να διαπραγματευτούν αυτή την υπόθεση είναι οι πρόεδροι των κομμάτων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα γίνει αντικαγκελάριος και θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαρροές για το τελικό κείμενο της συμφωνίες

Διέρρευσε το κείμενο της τελικής συμφωνίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Συνασπισμού στη Γερμανία.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να συνδυάσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αυστηρή, παρατεταμένη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τις μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη», αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συγκέντρωσης του χρέους, αναφέροντας: «Η αρχή ότι κάθε κράτος-μέλος, είναι υπεύθυνο για την τήρηση των υποχρεώσεών του, πρέπει να διατηρηθεί. Οποιαδήποτε μορφή της συγκέντρωσης του δημόσιου χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος. Εθνική ευθύνη του προϋπολογισμού και υπερεθνική, κοινή ευθύνη δεν είναι έννοιες συμβατές».

Η νέα κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων διασώσεων, ωστόσο αυτές θα εξεταστούν ως το τελευταίο καταφύγιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι χρηματαγορές πρέπει να εμπλακούν στο κόστος της κρίσης, αναφέρει το προσχέδιο, γεγονός που καταδεικνύει την ενίσχυση των ρυθμιστικών κανόνων για τη λειτουργία των αγορών.

Το κείμενο της συμφωνίας, περιέχει ελάχιστες λεπτομέρειες για την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης, όσον αφορά τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι διαφωνίας, ανάμεσα σε CDU/CSU και SPD.

Original article: ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μακρά η νύχτα – Θα ξημερώσει με νέα κυβέρνηση; Μένει στο ΥΠΟΙΚ Ο Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα