Γερμανία: “Ποτέ ξανά” για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και για κάθε μέρα

“Ποτέ ξανά”, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μεσούσης της ισχυρής κινητοποίησης των συμπολιτών του κατά της άκρας δεξιάς.

Διαδηλώσεις σε περισσότερες από 300 πόλεις και χωριά έχουν προγραμματιστεί συνολικά αυτό το Σαββατοκύριακο στη χώρα, σύμφωνα με τη συμμαχία “μαζί κατά της ακροδεξιάς”.

Στο Κίελο, πόλη της βόρειας Γερμανίας, 11.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 15.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημαρχίας το μεσημέρι.

“Η δημοκρατία δεν είναι για τους φοβητσιάρηδες!” “Κόκκινη κάρτα για το AfD (το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία)”, έγραφαν τα πλακάτ και δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιοχάνες Μπόκερ, ένας 29χρονος κινησιοθεραπευτής που συμμετείχε στη συγκέντρωση.

“Για μένα, ήταν σημαντικό να διαδηλώνω για να τιμήσω τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού αλλά και να διαμαρτυρηθώ κατά της ανόδου της ακροδεξιάς”, δήλωσε.

Στο Ντίσελντορφ, στη δυτική Γερμανία, “δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι” συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Στουτγάρδη, νοτιοδυτικά, συγκεντρώθηκαν 1.500 με 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. “Θέλω να δημιουργήσω μια ελεύθερη ζώνη χωρίς Ναζί για την εγγονή μου”, είπε η 60χρονη Μάργκριτ Βάλτερ.

Σε ένα podcast που μεταδόθηκε σήμερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπενθύμισε την ευθύνη της Γερμανίας για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που είναι το Ολοκαύτωμα.

Χάρηκε που είδε τη χώρα του “όρθια”, καθώς “εκατομμύρια πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους”.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Γερμανοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στις ριζοσπαστικές τάσεις του AfD.

“Υπάρχουν τριπλάσιες διαδηλώσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην ανατολική Γερμανία”, έγραψε η συμμαχία πολιτών Campact, η οποία είναι μεταξύ των διοργανωτών της κινητοποίησης, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Σε αυτή την περιοχή όπου ήταν άλλοτε η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το AfD καταγράφει τις καλύτερες εκλογικές του επιδόσεις.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς κατέβηκε στους δρόμους στο Πότσνταμ, γειτονική πόλη του Βερολίνου όπου κατοικεί.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διαδήλωσε στο ‘Οσναμπρικ (βορειοδυτικά), όπου γεννήθηκε.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται την ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τους Σοβιετικούς στις 27 Ιανουαρίου 1945, είναι μια ετήσια αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης.

Όμως φέτος, η 79η επέτειος διεξάγεται εν μέσω τεταμένου κλίματος μετά την αποκάλυψη στις 10 Ιανουαρίου από το γερμανικό ερευνητικό μέσο Correctiv μιας συνάντησης εξτρεμιστών στο Πότσνταμ, όπου συζήτησαν τον περασμένο Νοέμβριο για ένα σχέδιο μαζικής απέλασης ξένων ή ανθρώπων ξένης καταγωγής.

Ενώπιον των βουλευτών της Bundestag, στις 18 Ιανουαρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ συνέκρινε τη συνάντηση αυτή με τη Διάσκεψη της Βάνζεε όπου οι Ναζί σχεδίαζαν την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης το 1942.

“Το ‘ποτέ ξανά’ απαιτεί την επαγρύπνηση όλων. Η δημοκρατία μας δεν είναι ένα δώρο από τον Θεό, οι άνθρωποι τη δημιουργούν”, προειδοποίησε ο καγκελάριος, πριν καταλήξει: “Ποτέ ξανά, αυτό ισχύει για κάθε μέρα”.

Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

Τη δέσμευση «να μην ξεχάσουμε ποτέ, ούτε να αφήσουμε τους άλλους να ξεχάσουν την αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος. Επίσης, απευθύνει έκκληση «να μην σιωπούμε ποτέ μπροστά στις διακρίσεις, να μην ανεχόμαστε ποτέ τη μισαλλοδοξία» και «να μιλήσουμε ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων», αλλά και «να μην ξεχνάμε ποτέ ο ένας την ανθρωπιά του άλλου και ας μην χαλαρώνουμε ποτέ την επαγρύπνησή μας».

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, διαμηνύει ξεκάθαρα σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και διώξεις: «δεν είστε μόνοι», τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται δίπλα σας.

Μιλώντας για τη φετινή παγκόσμια ημέρα, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει πως «σήμερα κάνουμε μία παύση για να θρηνήσουμε τα έξι εκατομμύρια Εβραίους παιδιά, γυναίκες και άνδρες που δολοφονήθηκαν συστηματικά από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους» και σημειώνει: «Πενθούμε για τους Ρομά και τους Σίντι, για τα άτομα με αναπηρίες και τόσους άλλους που διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Τιμούμε τη μνήμη τους. Στεκόμαστε στο πλευρό των επιζώντων, των οικογενειών και των απογόνων τους».

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνωρίζει την «τρομερή σημασία» που έχει αυτή η Ημέρα μνήμης στη σημερινή εποχή και προσθέτει: «Το αντισημιτικό μίσος που τροφοδότησε το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με τους Ναζί, ούτε τελείωσε με την ήττα τους. Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης του μίσους με ανησυχητική ταχύτητα. Στο διαδίκτυο το μίσος έχει μετακινηθεί από το περιθώριο στην κανονικότητα. Αλλά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να θυμόμαστε ότι η δαιμονοποίηση του άλλου και η περιφρόνηση της διαφορετικότητας αποτελεί κίνδυνο για όλους. Ότι καμία κοινωνία δεν είναι απρόσβλητη από τη μισαλλοδοξία. Η μισαλλοδοξία εναντίον μιας ομάδας είναι μισαλλοδοξία εναντίον όλων μας. Όπως είπε τόσο αξιομνημόνευτα ο πρώην αρχιραβίνος του Ηνωμένου Βασιλείου, Jonathan Sacks: “Το μίσος που αρχίζει με τους Εβραίους, δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους”».

Τέλος, αναφέρεται στις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς», τονίζοντας την ανάγκη «να αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας» ενάντια στις δυνάμεις του μίσους και του διχασμού. «Πρέπει να καταδικάσουμε τον αντισημιτισμό απερίφραστα, οποτεδήποτε και οπουδήποτε τον συναντάμε, όπως πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις μορφές ρατσισμού, προκατάληψης και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιμουσουλμανικού μίσους και της βίας κατά των μειονοτικών χριστιανικών κοινοτήτων» αναφέρει καταληκτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα