Γερμανία: Nέα πρόεδρος του CDU η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι πλέον η νέα πρόεδρος του CDU στη Γερμανία, διαδεχόμενη την Άνγκελα Μέρκελ. Η Καρενμπάουερ αναδείχθηκε νικήτρια του α’ γύρου της ψηφοφορίας και εν συνεχεία επικράτησε στον δεύτερο γύρου του έτερου υποψηφίου κ. Μέρτς με ποσοστό 51,75%. Ειδικότερα, έλαβε 517 ψήφους, ενώ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

Ψήφισαν 999 σύνεδροι,

δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

“Στέκομαι εδώ ως ο εαυτός μου και όχι ως μια μίνι-Μέρκελ” φέρεται να είπε λίγο μετά τη νίκη της.

Η εκλογή της Καρενμπάουερ σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή σελίδας στην ιστορία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, δίνοντας τέλος στα 18 χρόνια ηγεσίας της Άγκελα Μέρκελ, η οποία αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά τις απώλειες που κατέγραψε το CDU στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Ποια είναι η νέα πρόεδρο του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) νέα πρόεδρος του CDU, γεννήθηκε στις 9 Aυγούστου του 1962 στο Φέλκλινγκεν) ήταν γενική γραμματέας του CDU από τον Φεβρουάριο του 2018. Από τις 10 Αυγούστου 2011 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 υπηρέτησε ως η 7η πρωθυπουργός του Σάαρλαντ. Έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης στο Σάαρλαντ και η τέταρτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης σε ένα γερμανικό κρατίδιο. Το 1998 ήταν μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής.Κατάγεται από αυστηρή οικογένεια Καθολικών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Πανεπιστήμιο του Τριρ και στο Πανεπιστήμιο του Σααρμπρίκεν.Πολιτική καριέραΜεταξύ του 2000 και του 2004 υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Μίλερ και έγινε η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στη Γερμανία.Στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, ήταν μέλος αντιπροσωπείας της ομάδας εργασίας CDU/CSU για την εκπαίδευση και την πολιτική έρευνα.Πρωθυπουργός του Σάαρλαντ, 2011-2018Τον Ιανουάριο του 2011 η Κραμπ-Καρενμπάουερ διορίστηκε διάδοχος του Μίλερ στην πρωθυπουργία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έγινε δικαστής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.Τον Ιανουάριο του 2012 τερμάτισε την συμμαχία με το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και κατηγόρησε το κόμμα για την αυτοδιάλυσή του. Η ίδια δήλωσε ότι ο τρικομματικός συνασπισμός – ( που περιελάμβανε τα κόμματα των Πρασίνων , το FDP και το δικό της CDU) – είχε χάσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ικανότητα να ενεργεί με τους φιλελεύθερους. Επί ηγεσίας της Κραμπ-Καρεμπάουερ, το CDU κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2012.Σε εθνικό επίπεδο, η Κραμπ – Κάρενμπάουερ υπηρέτησε ως επίτροπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για Πολιτιστικά θέματα στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Γαλλογερμανική Συνεργασία μεταξύ 2011 και 2014.Έπειτα από τις εκλογές του 2017, οι Χριστιανοδημοκράτες κατήγαγαν νίκη και η Καρενμπάουερ παρέμεινε στην πρωθυπουργία.[9]Γενική Γραμματέας του CDU από το 2018Τον Φεβρουάριο του 2018 η Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτάθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέα του CDU. Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη επίσημα γενική γραμματέας από το συνέδριο του CDU με ποσοστό 98,87%.Προσωπική ζωήΕίναι παντρεμένη με έναν μηχανικό ορυχείων και έχει τρία παιδιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα