Πούτιν – Τσίπρας: Νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις – Κοινή οπτική για ενεργειακά – επενδύσεις

«Περνάμε σε νέα σελίδα στις σχέσεις μας» ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος – «Συνεχίζουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα ότι η Ρωσία θα συνεχίζεται να στέκεται στο πλάι της Ελλάδας έστειλε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας επίκαιρη την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. «Η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική

και πιστεύω ότι θα συμβάλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές. Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία» τόνισε κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του ο Βλ. Πούτιν.

Ενίσχυση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας, συζήτηση για το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου και της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream, “καρφιά” εκατέρωθεν για την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών αλλά και διάθεση να ξεπεραστεί το θέμα, επισήμανση από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού της ανησυχίας για την πώληση ρωσικών s-400 στην Τουρκία, υπογράμμιση της ελληνικής επιθυμίας να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδίως τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά φαίνεται πως ήταν τα βαισκά σημεία που ετέθησαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, σύμφωνα όσα είπαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πούτιν: Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις

“Αναλύσαμε τη συνεργασία μας, μιλήσαμε για εμβάθυνση της συνεργασίας μας, κάτι στο οποίο θα βοηθήσουν οι συμφωνίες που υπογράψαμε. Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία” είπε ο ρώσος πρόεδρος, επιμένοντας πως η ενέργεια είναι ένας ακόμη σημαντικός κλάδος και “εδώ και χρόνια η Ρωσία προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ελλάδα”. Αναφερόμενος στις επενδυτικές δυνατότητες ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν ρωσικές εταιρίες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη υπόθεση με τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα ο κ. Πούτιν ανέφερε: “Από τη αρχή δεν συμφωνούσαμε με τη βάση που έγιναν οι απελάσεις των διπλωματών. Δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι υπήρξε συνωμοσία. Αυτά είναι σαχλαμάρες. Αν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κάτι υπάρχει τρόπος ρύθμισης χωρίς θεατρικότητες. Μπορώ να πω ότι αυτή η σελίδα έχει κλείσει. Δεν έχει επηρεάσει τις σχέσεις μας στην οικονομία”.

Σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας και των ενεργειακών διαδρομών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι “είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργα υποδομών, αυτό αφορά και τον Turkish Stream. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που θα συνδέσει Ελλάδα και Ιταλία. Πρέπει να σκεφτούμε το πώς γεμίσουμε αυτόν τον αγωγό. Αυτό είναι πιθανό, εφικτό, ρεαλιστικό”.

“Η Ελλάδα περνά μια δύσκολη περίοδο στην ιστορία της, το βλέπουμε. Ευχόμαστε οι δυσκολίες να ξεπεραστουν το ταχύτερο. Μπορώ να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα διότι, παρόλες τις εισηγήσεις, κάνει μια προοδευτική πολιτική για την ανάτπυξη της ελληνικής οικονομίας. Εχουμε υποστηρίξει το ελληνικό κράτος και τον λαό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ο λόγος είναι οι ιστορικές μας σχέσεις” ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο ρώσος πρόεδρος.

Τσίπρας: Πολλαπλασιασμός των ενεργειακών διόδων

“Μιλήσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Η σχέση μας είναι σταθερή και δυναμική διαχρονικά” ανέφερε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι με νόημα πως αν και δεν είναι πάντα εύκολος, ο ελληνορωσικός διάλογος είναι σημαντικός. “Η επιθυμία μας να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες” είπε και πρόσθεσε:

“Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, τον νέο χάρτη, τις σχέσεις με την Τουρκία. Εφέφρασα στον κ. Πούτιν την ανησυχία μας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, στο βαθμό που διατηρεί το casus belli”.

“Συζητήσαμε τις δυνατότητες επέκτασης του Turkish Stream, κάτι που, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις, θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο” ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για τη σταθερή του θέση στο Κυπριακό.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών: “Μιλήσαμε και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξήγησα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς ειδικά στο ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας και γιατί για την Ελλάδα είναι σημαντικό. Για αυτό πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση το πρόβλημα”.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στη θέση ότι αν και η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τηρεί τις δεσμεύσεις της “θεωρεί ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία, μέσα από το διάλογο”.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των απελάσεων των ρώσων διπλωματών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: “Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα σε κρισιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις άλλων χωρών. Εμείς δεν ταυτιστήκαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο με τους ευρωπαίους για την υπόθεση Σκριπάλ. Από την άλλη όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα αλλά και να κοιτάζουμε μπροστά. Αυτή η υπόθεση έχει λήξει. Αυτό που μετράει είναι να εμβαθύνουμε την εταιρική μας συνεργασία σε μια σειρά από τομείς”.

Για το θέμα των αγωγών και της ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης των διόδων. Αυτό σημαίνει πολλαπλασιασμός όχι αποκλεισμός πηγών και διόδων. “Υπάρχουν εντός της ΕΕ δύο μέτρα και δύο σταθμό, όταν προωθείται ο North 2 αλλά υπάρχουν προσκόμματα για τον Turkish Stream. Θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την Επιτροπή”, τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των δηλώσεων της εκπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, ο κ. Τσίπρας ήταν επίσης ξεκάθαρος: “Ως προς το θέμα της Κύπρου έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επικοινωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν δοθεί οι αμοιβαίες διευκρινίσεις. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού. Αυτά είναι έξω από την δική μας λογική. Η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και ένας αξιόπιστος εταίρος που ενισχύει ιστορικές σχέσεις συνεργασίας. Η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει έναν ρόλο γέφυρας” είπε μεταξύ άλλων.

“Πιστεύω ότι η αρνητική συγκυρία των μνημονίων ήταν μια μελανή παρένθεση και σήμερα το έχουμε ξεπεράσει. Εχουμε ανακτήσει μεγάλο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εκ της θέσης της δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τη γεωπολιτική της σημασία. Με την εξωτερική μας πολιτική αποδείξαμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και να διατηρούμε μακροχρόνιες συνεργασίες και ότι μπορούμε να γίνουμε μια γέφυρα συνεργασίας” σημείωσε σε άλλο σημείο ο έλληνας πρωθυπουργός.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο:

«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες μας». «Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να μιλήσουμε για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μας και βέβαια για διεθνή θέματα και πώς εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Καλώς σας βρήκαμε κύριε Πρόεδρε», είπε ο κ. Τσίπρας ανταποδίδοντας το καλωσόρισμα του κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στο Κρεμλίνο, μετά από τρεισήμισι χρόνια. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», για να προσθέσει ότι «η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα