ΦΠΑ: Θα επιστρέφεται σε 90 μέρες σε επιχειρήσεις – επαγγελματίες – Εγκύκλιος – εντολή Χ.Θεοχάρη στις ΔΟΥ

Σε 90 ημέρες θα πρέπει, από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εφορίες να επιστρέφουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ έως τότε καλούνται να διεκπεραιώσουν άμεσα αιτήσεις επιστροφής που ο χρόνος αναμονής τους, από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ξεπερνά τους 4 μήνες.

Την εντολή αυτή έδωσε χθες με κατεπείγουσα εγκύκλιό του (υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ. 1177/17.7.2013) προς όλες τις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι επιστροφές θα πρέπει να γίνονται εντός τριών μηνών, καθώς από το Σεπτέμβριο και μετά ενεργοποιείται

η ρύθμιση που προβλέπει ότι η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει ότι στις περιπτώσεις που θα συμβεί αυτό την ευθύνη θα την έχουν οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις και γενικότερα οι ΔΟΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων όσον αφορά την απόδοση εργαζομένων και προϊσταμένων.

Ο κ. Θεοχάρης αναγνωρίζει βέβαια ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ, όπως έλλειψη προσωπικού, τεχνικά προβλήματα από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων, όμως αναφέρει ρητά ότι για την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Και αυτό διότι η εμφάνιση, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Επισημαίνει, μάλιστα, το γεγονός ότι, αν και η νέα διαδικασία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 20 Μαρτίου, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση από ορισμένες ΔΟΥ, με συνέπεια να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω εξάλλου μνημονιακής υποχρέωσης, τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, σε εβδομαδιαία βάση, με κατάταξη των ΔΟΥ ανάλογα με το μέσο χρόνο αναμονής αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ποσού επιστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους προϊσταμένους και τους αρμόδιους επιθεωρητές των εφοριών να φροντίσουν όπως από την 1η Σεπτεμβρίου οι επιστροφές ολοκληρώνονται σε τρεις μήνες, επισημαίνοντας τα εξής:

Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος ΔΟΥ δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή έπειτα από έλεγχο, ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το σημαντικότερο αριθμό αυτών. Μεγαλύτερος χρόνος, λογικά, απαιτείται για μικρό αριθμό υποθέσεων και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα