Φοβάται για τη ζωή του ο Σνόουντεν

18:51 2/7/2013 - Πηγή: BankWars

Φόβους για τη ζωή του εκφράζει ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, στην επιστολή του με την οποία ζήτησε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από την Πολωνία. Όπως σημειώνει, κινδυνεύει να διωχθεί, ακόμα και να θανατωθεί από τις ΗΠΑ, εάν επιστρέψει. Ωστόσο, η Πολωνία δε θα του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σάντοσλαβ Σικόρσκι.

«Σας γράφω για να σας ζητήσω άσυλο (…) λόγω του κινδύνου να διωχθώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

και τους πράκτορές της επειδή αποφάσισα να δημοσιοποιήσω σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος από αυτήν την κυβέρνηση», αναφέρει ο Σνόουντεν στην επιστολή του προς το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εστάλη με φαξ, και δόθηκε στην δημοσιότητα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην τρέχουσα δίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος επίσης είχε αποκαλύψει αμερικανικά μυστικά έγγραφα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν τονίζει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή «ισόβιας κάθειρξης ή ακόμη και ο θάνατος», λόγω των κατηγοριών οι οποίες μπορεί να διατηρηθούν εναντίον του από τις δικαστικές αρχές. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, είναι λίγο απίθανο να επωφεληθώ μιας δίκαιης δίκης, ή μιας αρμόζουσας συμπεριφοράς πριν από την δίκη αυτή», εκτιμά ο ίδιος.

Τη Δευτέρα, ο Σνόοντεν, σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, του καταπατά το δικαίωμα για άσυλο, εφόσον «ασκεί πιέσεις στους ηγέτες», των χωρών που έχει ζητήσει άσυλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα