Eurobank: Να δοθεί τμηματικά η δόση – Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων

18:33 2/7/2013 - Πηγή: BankWars

Bιώσιμη λύση στο προσωρινό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η τμηματική καταβολή της δόσης με βάση την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει στην έκδοση “7 ημέρες Οικονομία” η Eurobank.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σημειώνει η Eurobank. Ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας όπως αντικατοπτρίζεται στα περιθώρια

των αποδόσεων των ελληνικών 10-ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών συνεχίζει να αυξάνεται. Η αβεβαιότητα που δημιούργησε η κυβερνητική κρίση, η αναδιαμόρφωση της κυβέρνησης συνεργασίας μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ εξαιτίας της διαδικασίας επανίδρυσης της ΕΡΤ αλλά κυρίως η αδυναμία συμφωνίας στα ανοικτά θέματα που θα επιτρέψουν την θετική αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών οδηγούν τα περιθώρια των 10ετών επιτοκίων σε επίπεδα υψηλότερα των 900 μ.β. Την 1η Ιουλίου 2013 το περιθώριο των ελληνικών 10-ετών ομολόγων ήταν στις 923,0 μβ ακυρώνοντας μεγάλο μέρος από την βελτίωση που επιτεύχθηκε από τις αρχές του 2013 και ιδιαίτερα μετά την 25η Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με την διαθέσιμη πληροφόρηση δεν έχει επιτευχθεί συνολική συμφωνία καθώς παραμένουν ανοικτά θέματα όπως:

- Η διοικητική μεταρρύθμιση που συμπεριλαμβάνει την ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την ολοκλήρωση του προγράμματος αποχωρήσεων (4000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων
μέχρι το τέλος του 2013 και 14000 αποχωρήσεις σωρευτικά μέχρι το τέλος του 2014.

- Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων (κυρίως στον ΕΟΠΥΥ (€1,5 δισ. για το 2013) αλλά και στον ΟΑΕΕ εξαιτίας της μη εφαρμογής του τέλους 0,2% στα έσοδα των επιχειρήσεων). Το έλλειμμα αν δεν καλυφθεί με άλλους τρόπους από το αρμόδιο υπουργείο θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

- Η αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία της νέας Γενικής Γραμματείας για τα Έσοδα του Προϋπολογισμού. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από το κοινοβούλιο. Δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών προς τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Σημειώστε ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του τέλους ακινήτων για το 2013 (5 δόσεις αντί για 4 που πρότεινε η τρόικα) ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες των νέο κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

- Τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώστε εδώ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (εκτιμώμενα έσοδα €0,7 δισ.) εξαιτίας διενέξεων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της πλειοδότριας εταιρείας. Αντίθετα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ.

Η αποτυχημένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού δείχνουν ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις €2,6 δισ.
το 2013. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μη επίτευξη του στόχου δε θα προκαλέσει την αυτόματη λήψη νέων μέτρων μέσω του σχετικού μηχανισμού που είχε νομοθετηθεί στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Eurobank Investment Forum (25/06/2013) του ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα, η κυβέρνηση προσβλέπει στην κάλυψη του συγκεκριμένου κενού από τα κεφάλαια που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας των επιτυχημένων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες αφού τα €50,0 δισ. αποτελούν κεφάλαιο του ΤΧΣ για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και όχι για την κάλυψη του ελλείμματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν περιλαμβάνονται στο έλλειμμα σύμφωνα με το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης. Επίσης, η συγκεκριμένη πρακτική είναι πιθανό να δυσχεράνει σημαντικά τη μελλοντική λειτουργία του ΤΧΣ.

Η αποτελεσματική ολοκλήρωση των παραπάνω θεμάτων από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα οδηγήσει στην επιτυχημένη αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των €5,6 δισ. (3.0+2.6) από την Ευρωζώνη καθώς και της δόσης ANFA & SMP εκ μέρους του Ευρωσυστήματος..

Τρία είναι τα ενδεχόμενα όσον αφορά την καταβολή της δόσης:

• Η άμεση εκταμίευση του συνόλου του ποσού. Με δεδομένη την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης το συγκεκριμένο ενδεχόμενο μοιάζει μακρινό.

• Η τμηματική εκταμίευση των δόσεων με βάση προκαθορισμένα κριτήρια. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο μοιάζει ως το πιο πιθανό κατά την άποψη μας αφού εξασφαλίζει τους δανειστές από πιθανές υπαναχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το προηγούμενο της τμηματικής καταβολής της δόσης του Νοεμβρίου του 2012 καθώς και της δόσης του Ιουνίου 2013 δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί.

• Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και η συνέχιση της αβεβαιότητας σχετικά με την εκταμίευση της δόσης. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι αυτό που η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο. Θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του δευτέρου εξαμήνου του 2012. Η επίπτωση στην πραγματική οικονομία θα είναι σημαντική και αρνητική εξαιτίας του περιορισμού της ρευστότητας από την μη καταβολή των δόσεων (πχ εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα) ή και της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την έλλειψη κεφαλαίων για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης.

Η Eurobank θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει το τρίτο ενδεχόμενο με κάθε τρόπο. Είναι αναγκαίο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την επίτευξη έστω της τμηματικής καταβολής της δόσης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της ανάκαμψης.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να εμφανίζεται βελτιωμένο, αν και προφανώς εύθραυστο. Οι καταθέσεις και οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται ενώ αναμένεται ρεκόρ τουριστικών αφίξεων.

Πιθανή αδυναμία συνεισφοράς των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ πρέπει να καλυφθεί με άλλο τρόπο για να αποφευγθεί η δημιουργία χρηματοδοτικού κενού για το 2013

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για πιθανό χρηματοδοτικό κενό στο 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2013 που δεν είχε προβλεφθεί ή δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα και που είναι πιθανό να προκαλέσει τη διακοπή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ. Θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012 η ΕΚΤ είχε αναλάβει τη δέσμευση να μεταβιβάσει τα κέρδη από την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά (Securities Market Programme, SMP holdings) στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Οι τελευταίες θα έπρεπε να μεταβιβάσουν τα κέρδη στις κυβερνήσεις τους και αυτές να τα μεταβιβάσουν τελικά στην ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, στην αναθεώρηση του Ιανουαρίου του 2ου προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας γίνεται λόγος για μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης και της Ελληνικής κυβέρνησης για την αναχρηματοδότηση (rollover) των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κεντρικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο τους (ANFA holdings)4. Η συμφωνία ήταν προκαταρκτική και απαιτούσε την έγκριση των κεντρικών τραπεζών. Στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν αντίστοιχη χρηματοδότηση μέσω άλλου τρόπου.

Συνολικά για το 2013 το συνολικό ποσό που η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεισέφεραν στον πρόγραμμα εξαιτίας των παραπάνω συμφωνιών ανέρχεται σε €2,7 δισ.

Οι περισσότερες χώρες μέλη δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις κυρίως επειδή οι Κεντρικές Τράπεζες τους θεωρούν την συγκεκριμένη μεταβίβαση ως δημοσιονομική ενίσχυση. Ως αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης προκύπτει δημοσιονομικό κενό για το 2013.

Αν και το θέμα εκ πρώτης όψεως μοιάζει ως τεχνικό, δεν είναι. Το επιχείρημα των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι αβάσιμο ενώ το ΔΝΤ απαιτεί εκ του καταστατικού του την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες για να μπορεί να καταβάλει τις προβλεπόμενες από το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης δόσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι δυνατό να αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα σχετικά με την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και συνεπώς είναι απαραίτητο να επιλυθεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα