Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τεράστια καταστροφή – Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό-Γλύτωσε ο Διόνυσος

20:10 3/8/2021 - Πηγή: BankWars

upd3- Τετάρτη 5.55: Δραματική παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης με την πύρινη λαίλαπα να μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεγάλη πυρκαγιά εκτείνεται σε τρία μεγάλα μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες και το Τατόι, ενώ λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επι της οδού Ανοίξεως.

 

Τελικά μετά απο σχεδόν 1 ώρα, απο την στιγμή που ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι στην οδό Άνοιξης να εκκενώσουν

τα σπίτια τους,  με την ηρωϊκή προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης, η φωτιά δεν πέρασε και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Διονύσου.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μεγάλη φωτιά της Αττικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 17 ομάδες πεζοπόρο. Στην κατάσβεση συμβάλλει και ο στρατός με πεζοπόρα τμήματα, καθώς και οι υδροφόρες του Δήμου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου.

Σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου προχώρησε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. ή έκταση, όπου ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να το περιορίσουν.

UPD2: Έκτακτη ενημέρωση για την τεράστια πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και τις υπόλοιπές φωτιές που κατακαίνε σήμερα την Ελλάδα, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε μια μέρα σημειώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 ενεργά μέτωπα.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, όπως είπε, ήταν αυτή στη Βαρυμπόμπη, στην οποία αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 πεζοπόρα τμήματα, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη.

Ακόμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 315 περιπτώσεις που αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για απομάκρυνση και απεγκλωβισμό ατόμων. Ακόμα, υπογράμμισε πως απομακρύνθηκαν πολύτιμα έργα από το Τατόι.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, που δυστυχώς ήδη ζούμε τις επώδυνες συνέπειές του» είπε κλείνοντας.

Τόνισε, δε, ότι το φαινόμενο του καύσωνα θα συνεχιστεί αμείωτο και τις προσεχείς ημέρες και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

 Δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία για τους πυρόπληκτους της Βαρυμπόμπης

Να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΕΔΥ, στο 1135 κάλεσε o Νίκος Χαρδαλιάς όσους από τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία με έξοδα του κράτους.

Όπως τόνισε κατά την έκτακτη ενημέρωση πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για το ζήτημα της διαμονής όσων έχουν πληγεί οι κατοικίες τους και δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν, υπάρχει συνεννόηση και με το ξενοδοχειακο επιμελητήριο.

Για το θέμα υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

Δείτε την ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

 

UPD:Ανεξέλεγκτα καίει εη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, ο οποίος έχει παραδοθεί στις φλόγες, τη στιγμή που δεκάδες περιουσίες έχουν γίνει στάχτη και πολλοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει θύματα, αφού εκτός από την έγκαιρη εκκένωση όλων των οικισμών που απείλησε η πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όσοι πολίτες είχαν ζητήσει βοήθεια, έχουν απεγκλωβιστεί.

Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Αυτή την ώρα αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα- πόρτα για ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ενώ οι πυροσβέστες δίνουν «μάχη» με τον χρόνο προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά πριν νυχτώσει.

https://www.mikrometoxos.gr/wp-content/uploads/2021/08/195401_video5785075391546788379.mp4Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 1 πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Μητσοτάκης

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πάνω από 350 πυροσβέστες

Αυτή τη στιγμή από εδάφους επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ.

https://www.mikrometoxos.gr/wp-content/uploads/2021/08/200027_video5785075391546788381-1.mp4

Παράλληλα από αέρος συνδράμει και το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200.

Keywords
Τυχαία Θέματα