ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Θα εφαρμοστεί η συμφωνία στη Γενεύη;

UPD: Στην ανατολική Ουκρανία φιλορώσοι αυτονομιστές αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Μιλώντας στο BBC ο Alexander Gnezdilov, εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ δήλωσε πως η ομάδα του θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτήρια μόνο όταν η παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου εγκαταλείψει το κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Ο ηγέτης του κινήματος, μάλιστα, Denis Pushilin δήλωσε πως «ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov δεν υπέγραψε τίποτα για εμάς,

υπέγραψε για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προετοιμασία δημοψηφίσματος για τις 11 Μαϊου με ερώτημα αυξημένη αυτονομία.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Όλα τα μέρη που συμμετείχαν στην τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη για την κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την τετραμερή συνάντηση, μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη

Ο Λαβρόφ κάλεσε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να παρασχεθεί αμνηστία σε όλους τους διαδηλωτές.

Ακόμη είπε ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς και κάλεσε για μακροχρόνιες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά το τέλος της συνάντησης είπε ότι συμφωνήθηκε η αποχή από κάθε είδους βία και σημείωσε ότι ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ακόμη ο Λαβρόφ ζήτησε μια πιο αποκεντρωμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία, με παροχή ευρύτερων εξουσιών στις ρωσόφωνες περιοχές.

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στην απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία όλων των Ρώσων ανδρών, ηλικίας 16 έως 60 ετών, στην όποία προχώρησε η Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ.

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως διάκριση και εχθρική κίνηση του Κιέβου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, μετά και τις χθεσινές κινήσεις των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που φαίνονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν τη νύχτα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Οι ελπίδες όλων πλέον για την αποφυγή του εμφυλίου εναποτίθενται στην σημερινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ στη Γενεύη.

Πουτιν: Ελπίζω να μη χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά

Την «ελπίδα» να μην χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι.

«Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (σ.σ.:Άνω Βουλή της Ρωσίας) μου έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνω χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ελπίζει η λύση να δοθεί σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η λύση στην ουκρανική κρίση είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός όχι μεταξύ Ουκρανίας και ενός εξωτερικού παράγοντα, αλλά των ίδιων των ουκρανικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων μεταξύ τους, ενώ τόνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους Ουκρανούς και τους Ρώσους οι οποίοι ζουν στην ανατολική Ουκρανία.

“Πόλεμος” δηλώσεων

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν θα εντείνει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Στην αντεπίθεση πέρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που επέκρινε τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις ότι εγκρίνουν «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού».

Δικαιολογώντας τη στρατιωτική επέμβαση που διέταξε η ουκρανική κυβέρνηση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Original article: ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Θα εφαρμοστεί η συμφωνία στη Γενεύη;.

Keywords
Τυχαία Θέματα