Φ.Κουτεντάκης: Ό,τι ψηφίστηκε ισχύει – Όχι χαλαρότητα μετά τον Αύγουστο – “Απροσδιόριστη η”καθαρή έξοδος”

Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας στην επιτροπή του κοινοβουλίου, έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους.

—- Ανέφερε πως η εφαρμογή των ψηφισθέντων συγκεκριμένων μέτρων είναι θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση.

—-Για το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης, είπε ότι “σημασία έχει τι λένε οι πιστωτές. Αυτοί που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και, αυτήν τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση.

Δεύτερον, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση, από όσο γνωρίζω, έχουν εκφράσει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι ότι αυτό εξαρτάται από αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν και θα εγγυηθούν για αυτήν την γραμμή. Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα, γενικότερα στην Οικονομία».

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

«Σε καμία περίπτωση δεν υπαινίσσεται η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού ότι θα υπάρχει γενικότερη χαλαρότητα» μετά τον Αύγουστο. «Η οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές, ανάλογα πώς θέλει να τον διανείμει κανείς αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο».

Η ΦΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ερωτηθείς για την καθαρή έξοδο ανέφερε ότι το γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη ορολογία.
Η λέξη «καθαρή» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει ή τι καταλαβαίνει κανείς. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν χρησιμοποιεί την λέξη «καθαρή» στην Έκθεσή του, γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο. Αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το πλαίσιο εποπτείας που συνόδευε αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει και από εκεί και πέρα, αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας. Τι θα ελέγχουν, πόσο συχνά θα το ελέγχουν και ούτω καθεξής, αυτό το πλαίσιο δεν είναι λεπτομερές και πρέπει να καθοριστεί στο επόμενο διάστημα».

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Η μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 είναι μέτρα που νομοθετήθηκαν προληπτικά. Από την άλλη μεριά, όμως, αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί, έχουν νομοθετηθεί αυτά τα μέτρα. Άρα, τίθεται ένα θέμα – να το πω – αξιοπιστίας, εάν γίνει κάποια αλλαγή και τελικά, δεν εφαρμοστούν αφορά τα μέτρα».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων σε βάθος χρόνου προκειμένου να λειτουργήσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται

«Χρειάζονται στρατηγικές που να επεκτείνονται σε μεγάλο χρόνο. Αυτό σημαίνει, ότι κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, πάνω σε γενικές κατευθύνσεις τουλάχιστον, θα πρέπει σιγά-σιγά να διαμορφωθεί, για τον απλούστατο λόγο, ότι χρειάζεται ένα σχέδιο επίλυσης προβλημάτων που θα πρέπει να επεκτείνεται σε μια δεκαετία. Αν αλλάζει κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, δεν θα λειτουργήσει”.

Keywords
Τυχαία Θέματα