Τράπεζα Πειραιώς: Παραιτήθηκε ο Άνθιμος Θωμόπουλος

upd: Παραιτήθηκε, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, μετά το διήμερο θρίλερ. Ο κ. Θωμόπουλος παρέμεινε στην Τράπεζα Πειραιώς τρία χρόνια.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος

υπέβαλε σήμερα το απόγευμα την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας. Ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του».

Το χθεσινό ρεπορτάζ

Τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ζήτησε την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς διαψεύδει το Ταμείο, ενώ όπως έγινε γνωστό ο μεγαλομέτοχος Τζον Πόλσον έστειλε επιστολή στήριξης του διευθύνοντος συμβούλου.

Όπως αναφέρει το ΤΧΣ στην ανακοίνωσή του, ουδέποτε έθεσε ζήτημα παραίτησης.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο (MoU), το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών.

Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου του 2016.

Στήριξη από τον Πόλσον

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μέτοχος της Τράπεζα Πειραιώς Τζον Πόλσον έστειλε επιστολή στο ΤΧΣ στην οποία αναφέρει ότι επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς «κατανοώντας» ότι ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει CEO της Τράπεζας κι ότι τον θεωρεί «απόλυτα ικανό» να τη διοικήσει.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Παρελθόν για την τράπεζα Πειραιώς αποτελεί ο Άνθιμος Θωμόπουλος. Νωρίτερα, οι φήμες για επικείμενη αποχώρηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς που κυκλοφόρησαν στην αγορά ανέφεραν ότι έχει ζητηθεί η παραίτησή του από το ΤΧΣ.

Σε δημοσίευμα στο site avgi.gr αναφέρεται ότι: “Κύκλοι της αντιπροεδρίας διέψευδαν κατηγορηματικά στο avgi.gr την οποιαδήποτε συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε αυτό. Δημοσιεύματα ήθελαν το Γιάνη Δραγασάκη να έχει επικοινωνήσει ή να έχει ζητήσει την παραίτηση Θωμόπουλου. Οι ίδιοι κύκλοι διέψευσαν την οποιαδήποτε επικοινωνία ή και συνάντηση”.

Κύκλοι της τράπεζας αποδίδουν ευθύνες στον κ.Θωμόπουλο ότι δεν τα κατάφερε να συγκεντρώσει κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τα απαραίτητα κεφάλαια και χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Πειραιώς Μιχ. Σάλλα, προκειμένου να πεισθούν και να πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου ελληνικά κεφάλαια.

Άλλες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ.Θωμόπουλος δεν χειρίζεται “όπως πρέπει” τις υποθέσεις μεγάλων οφειλετών της τράπεζας καθώς “η στόχευσή του είναι κοντόφθαλμη και δεν εξυπηρετεί τη μεγάλη εικόνα της επιχειρηματικότητας, την οποία έχουν ανάγκη τόσο η τράπεζα, όσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις”.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για “εκτός λογικής της Πειραιώς επαφές του κ.Θωμόπουλου με distress funds αμφιβόλου ποιότητας”

Χρέη (μεταβατικού) διευθύνοντος συμβούλου, εκτιμάται πως θα αναλάβει ο κ. Σπυρίδων Παπασπύρου, που σήμερα διατελεί αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα