Εξαπλώνεται ο κορονοϊός στο Πεκίνο, συστάσεις να μείνουν σπίτια τους οι κάτοικοι

Σε ρυθμούς Covid «ξανα-χορεύει» η Κίνα, με τα κρούσματα να σημειώνουν άνοδο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο οι αρχές δεν φαίνεται να επιθυμούν να επιβάλλουν γενικευμένους περιορισμούς και απαγορεύσεις, όπως έκαναν σε προηγούμενες εξάρσεις της νόσου, καθώς οι πολίτες φέρονται αγανακτισμένοι και κουρασμένοι από τα συνεχή μέτρα αντιμετώπισης της νόσου.

Ο κορονοϊός είναι παρών και στην πρωτεύουσα της

χώρας το Πεκίνο, όπου καταγράφηκαν 621 νέα κρούσματα την τελευταία ημέρα, από 515 που ήταν την προηγούμενη. Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας ζήτησαν το Σάββατο να αποφεύγονται οι «μη απαραίτητες» μετακινήσεις μεταξύ των διαφορετικών συνοικιών του Πεκίνου, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου προμηθεύτηκαν τρόφιμα από νωρίς, για να περάσουν το Σαββατοκύριακο.

Η έκκληση αυτή επαναλήφθηκε την Κυριακή, με τις τοπικές αρχές να προτρέπουν τους κατοίκους της μεγάλης συνοικίας Chaoyang –όπου ζουν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ υπάρχουν πολλές πρεσβείες χωρών και πλήθος επιχειρήσεων και γραφείων– να παραμείνουν στα σπίτια τους (και) τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας, η πίεση στο Πεκίνο έχει αυξηθεί περαιτέρω. Επισημαίνουν επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται εκτός καραντίνας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι μετάδοσης του ιδού από πολλά και διαφορετικά μέρη.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλα εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα μείωσαν το ωράριο λειτουργίας τους ή απαγόρευσαν το σερβίρισμα φαγητού στα εστιατόριά τους.

Την Κυριακή, η Κίνα ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό από Ccovid-19 από τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για έναν 87χρονο άνδρα από το Πεκίνο. Ο άνδρας είχε ήπια συμπτώματα Covid, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε λόγω βακτηριακής λοίμωξης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε περισσότερες από 24.000 νέες εγχώριες μολύνσεις για το προηγούμενο 24ωρο, στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικές.

Η πλέον πληγείσα επαρχία είναι η Γκουανγκντόνγκ, όπου βρίσκονται οι μεγαλουπόλεις Καντόν και Σεντζέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα