ΕΥΔΑΠ: Πλάνο μετασχηματισμού και ριζικών αλλαγών -Επενδύσεις 1,1 δισ. μέχρι το 2030

Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης, από ευρωπαϊκά κονδύλια και κάθε άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για έκδοση πράσινου ομολόγου.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στον μετασχηματισμό της εταιρείας προκειμένου αυτή να μετεξελιχθεί σε ένα οργανισμό σύγχρονο, αποδοτικό και πρωτοπόρο, ο οποίος

θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, θα δίνει προτεραιότητα στον πελάτη και θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας», επισήμανε ο κ.Σαχίνης. 

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει έργα μετασχηματισμού ύψους 175 εκατ. ευρώ, έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα αντικατάστασης δικτύων νερού για μείωση διαρροών 200 εκατ. ευρώ.

την Ανατολική Αττική, η εταιρεία ήδη προχωρά στην την κατασκευή αγωγών και δικτύων αποχέτευσης στην Παιανία, την Παλλήνη, τη Ραφήνα, και το Πικέρμι, ενώ εντός του Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για έργα  στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα.

Ταυτόχρονα, προωθείται ο διαγωνισμός για την την οριστική μελέτη του δικτύου αποχέτευσης στη νότια Παλλήνη, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων Αρτέμιδας, και ΚΕΛ Μαραθώνα, καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, συνολικής αξίας 171 εκατ. ευρώ.

Για την υποστήριξη του επενδυτικού της πλάνου μάλιστα η εταιρεία συνήψε σύμβαση με χρηματοοικονομικό σύμβουλο προκειμένου να εξετάσει τόσο τις δυνατότητες αξιοποίησης πόρων από ευρωπαϊκούς κεφάλαια και συγχρηματοδοτήσεις, όσο και την πιθανότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ενός εταιρικού ομολόγου.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΔΙΤ

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επαναδιατύπωσε την πρόθεση της να συμμετάσχει σε έργα ΣΔΙΤ της προσεχούς περιόδου και ειδικότερα για το διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα που προκήρυξε ήδη το Υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η εταιρεία θα διεκδικήσει και έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δις. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν σταδιακά και σε τρία «πακέτα».

Η  ΕΥΔAΠ στοχεύει σε σύμπραξη με κατασκευαστικούς ομίλους προκειμένου να παράσχει τεχνογνωσία όσον αφορά τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων έργων, ωστόσο νωρίτερα αναμένει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί και να προωθηθεί στη βουλή στις αρχές του επόμενου έτους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ

Ο μετασχηματισμός της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει μια σειρά από έργα όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση διαχείρισης και παρακολούθησης δικτύου και παγίου, την ψηφιοποίηση δεδομένων και τον μετασχηματισμό ERΡ συστημάτων και διαδικασιών με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της λήψης αποφάσεων. Zητούμενο επίσης είναι η βελτιστοποίηση του κόστους και η ανακατανομή πόρων και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα εθελούσιας εξόδου στα πρότυπα αυτών της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 55 έτη.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η ΕΥΔΑΠ στην ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, με την εταιρεία επιδιώκει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα του ESG, γεγονός που θα τη βοηθήσει και να εξασφαλίζει καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

Εξελίξεις αναμένονται και στο κτηριακό, καθώς ξεκινά η διαδικασία συγκέντρωση των υπηρεσιών της εταιρείας σε νέο βιοκλιματικό κτήριο που θα εγερθεί σε ιδιόκτητο χώρο της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Μέσω αυτής της κίνησης εξοικονομούνται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ενώ για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σύντομα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Τέλος σε ό,τι αφορά το έργο της Ψυτάλλειας, ο κ.Σαχίνης εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν προσφυγές και αναμένονται εξελίξεις το πρώτο δίμηνο του 2022.

Ο απολογισμός του 2021 

Κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2021, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο που αφορά το κόστος του αδιύλιστου νερού. Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών, που έκλεισε με μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής για τα ενδιαφερόμενα μέρη ενώ η ΕΥΔΑΠ εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη.

Αντίστοιχα, έκλεισε και η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών με την υπογραφή διετούς σύμβασης που βάζει τέλος σε μια ακόμη εκκρεμότητα. Την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη η νέα διετής σύμβαση με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ με κόστος 0,27 ευρώ ανά λογαριασμό.

Ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Τα 177 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές των ιδιωτών πελατών στην ΕΥΔΑΠ (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό οι οφειλές που βρίσκονται υπό διακανονισμό και ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν επίσης τα 42 εκ. ευρώ οφειλών που χρωστά στην εταιρία το ίδιο το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ.Σαχίνης  απέδωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  στο έντονο πρόβλημα της διανομής των λογαριασμών που είχε προκληθεί και απέκλεισε  κάθε σκέψη αύξησης στο τιμολόγιο του νερού.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα