Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Με το βλέμμα στην επιχειρηματικότητα
Φαίνεται ότι η έντονη συζήτηση γύρω από την νεοφυή/νεανική επιχειρηματικότητα έχει περάσει πλέον και την πανεπιστημιακή «πύλη». Μια πύλη ομολογουμένως αρκετά κλειστή σ’ ότι σχετίζεται με την (στρεβλωμένη) έννοια της επιχειρηματικότητας όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από αθέμιτες πρακτικές χρόνων στο ελληνικό επιχειρείν.
Με την στρόφιγγα της κρίσης να πιέζει επικίνδυνα για αλλαγές σ’ όλα τα επίπεδα, μια ομάδα φοιτητών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τον καθηγητή και Γενικό Γραμματέα του ΕΙΔΙΠ (Ελληνικό Ινστιτούτο Διοίκησης Παραγωγής
Η στόχευση ξεκάθαρη: να ανοίξει υγιώς η κουβέντα για επιχειρηματικότητα και τις startups στους κόλπους του μεγαλύτερου τεχνολογικού ιδρύματος στην Ελλάδα, όπως είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με τους φοιτητές, παρά το γεγονός ότι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπάρχει ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δυνατό γνωστικό υπόβαθρο και ιδέες που θα μπορούσαν να βρουν τον δρόμο τους στο επιχειρείν, δεν υπήρχε ουσιαστικά μέχρι και σήμερα μονάδα επιχειρηματικότητας στους κόλπους του.
Επιδιώκοντας να αποτελέσει αυτή την μονάδα το φοιτητικό τμήμα της ΕΙΔΙΠ που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) πραγματοποίησε χθες στο κτίριο της ΕΕΔΕ στα Κ.Πατήσια την πρώτη του εκδήλωση με τίτλο: «Start Acting: Η σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας».
Στο πλαίσιο αυτό μίλησαν οι Σταμάτης Ανδριανόπουλος, Founder-Executive Consultant of PLANNING SA, Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος FOURLISGroup και HouseMarketSA (IKEA),Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Founder-Currator of TEDxAthens, Co-founder of Nest Media και ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης, Farm Operations Manager of EVROFARMA, φοιτητής Ε.Μ.Π.
Ο κ. Ανδριανόπουλος, (και) ως παλιός καθηγητής του ΕΜΠ, μίλησε με μεγάλη θέρμη για την νέα γενιά και τις δυνατότητές της και στον (δύσκολο) τομέα της επιχειρηματικότητας βλέποντας θετικά το μέλλον παρά την καλπάζουσα οικονομική κρίση. Έκανε λόγο για την μη ανάγκη υψηλής εξειδίκευσης αλλά στελεχών με ολοκληρωμένη επιχειρησιακή αντίληψη (integrators) στην σύγχρονη αγορά εργασίας. Η επιλογή επιχειρηματίας ή στέλεχος πρέπει να αποτελεί προϊόν σκέψης με ξεκάθαρη στρατηγική καριέρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δύναμη σήμερα βρίσκεται όχι τόσο στα ίδια τα προϊόντα αλλά στα κανάλια διανομής, με σημαντικότερο ίσως το διαδίκτυο.
Ο κ. Φουρλής θεωρώντας ότι η διασύνδεση των ακαδημαϊκών χώρων με την επιχειρηματικότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση μιας «νέας» Ελλάδας, αφού μίλησε για την εταιρεία του, τόνισε ότι η Ελλάδα μετρά μια πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, μια οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται στην ύπαρξη μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει, σε βάθος χρόνου να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
Ο Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου εστίασε την ομιλία του στο τεχνολογικό επιχειρείν και τις startups στο τεχνολογικό τομέα, βλέποντας μια θετική δυναμική στο συγκεκριμένο τομέα. Μιλώντας αναλυτικά για τους άξονες του startup «οικοσυστήματος» στην Ελλάδα (εκδηλώσεις μεταξύ αυτών και το TEDxAthens, συνεργατικοί χώροι εργασίας, επενδυτικά σχήματα) , αναφέρθηκε σε γνωστές ελληνικές startups με παρουσία στο εξωτερικό όπως το Taxibeat και η BugSense και σε δύο τελευταίες χρηματοδοτήσεις ύψους 100.000 και 600.000 ευρώ στις startups Ιncrediblue και WorkableHR αντίστοιχα (περισσότερα εδώ).Στην ομιλία του φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά και στα καινούρια επενδυτικά σχήματα με συμμετοχή στο πρόγραμμα Jeremie (Odyssey Venture Partners, PJ Tech Catalyst, Openfund II, First Athens) αλλά και στη HackFwd μαι γερμανική εταιρεία επενδύσεων την οποία εκπροσωπεί ο ίδιος στην Ελλάδα.(διαβάστε παλιότερο άρθρο μας).
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης, Farm Operations Manager of EVROFARMA μιας σύγχρονης δυναμικής γαλακτοβιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην Βόρειο Ελλάδα. Με δεδομένη την μεγάλη εισαγωγή γάλακτος που κάνει η χώρα μας, ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης έκανε λόγο για την ευκαιρία που είδε για σύγχρονη ανάπτυξη της εταιρείας που κληρονόμησε από τον πατέρα του με σεβασμό στην αειοφόρο ανάπτυξη (σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει βραβευθεί από την Greenpeace).
H εκδήλωση έκλεισε με μια ζωηρή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κοινού και των ομιλητών. Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις κινήθηκαν γύρω από το ευμετάβλητο και δυσμενή χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα και στην μεγάλη δυσκολία κατάρτισης ενός επιχειρηματικού πλάνου με δεδομένο το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Για το τελευταίο σημείο, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι το business plan που καταρτίζει μια επιχείρηση δεν είναι μπαμπούλας ή βίβλος απλά μια πυξίδα. Όπερ σημαίνει ότι στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, πόσω μάλλον στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, διαχείριση ρίσκου χωρίς μεταβαλλόμενο business plan δεν γίνεται.
Ο κ. Ανδριανόπουλος με την σειρά του εμφανίστηκε σκεπτικιστής ως προς τις νέες εταιρείες πληροφορικής και την διάρκειά τους μέσα στον χρόνο, με τον Δημήτρη Καλαβρό Γουσίου να σημειώνει ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική στον χώρο των τεχνολογικών startups αυτή την περίοδο για την οποία είναι αισιόδοξος.
Της Ελένης Νάτση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Με το βλέμμα στην επιχειρηματικότητα
- Φεύγουν μαζικά οι Αλβανοί από την Ελλάδα
- Τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα 3,19MW από την Solar Cells Hellas
- Ένταλμα για δικηγόρο-συνεργάτη του Λαυρεντιάδη
- Δημαράς κατά Καμμένου/ΑΝΕΛ για την κρατική επιχορήγηση
- Θετικές οι αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων το 2012
- Μπαράζ αντιδράσεων για το κλείσιμο των ΔΟΥ- Εχτισαν την είσοδο της εφορίας στην Κάρυστο
- Στο μικροσκόπιο οι εκτιμήσεις τής Pimco για τις κυπριακές τράπεζες
- Το Τουρκμενιστάν μπορεί να γίνει ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Με το βλέμμα στην επιχειρηματικότητα
- Μπαράζ αντιδράσεων για το κλείσιμο των ΔΟΥ- Εχτισαν την είσοδο της εφορίας στην Κάρυστο
- Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τις επενδύσεις-Μέτρα για την ανάπτυξη
- «Χτυπά» καμπανάκι ο Μπερνάνκι για το όριο δανεισμού-Ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεων
- X.A: Τρίτη ημέρα διόρθωσης, “κράτησε” τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Στα 1,3 δισ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2012-Εκδόθηκαν 125.025 ακάλυπτες επιταγές
- Τελευταία Νέα BankWars
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Με το βλέμμα στην επιχειρηματικότητα
- Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τις επενδύσεις-Μέτρα για την ανάπτυξη
- Στα 1,3 δισ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2012-Εκδόθηκαν 125.025 ακάλυπτες επιταγές
- X.A: Τρίτη ημέρα διόρθωσης, “κράτησε” τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Μπαράζ αντιδράσεων για το κλείσιμο των ΔΟΥ- Εχτισαν την είσοδο της εφορίας στην Κάρυστο
- «Χτυπά» καμπανάκι ο Μπερνάνκι για το όριο δανεισμού-Ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεων
- Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από NYSE- Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα
- ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ Γ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ
- Τράπεζα Κύπρου: Εθελουσία έξοδος για 300 και κλείσιμο καταστημάτων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΧΑ: Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στις τράπεζες
- Νέο έργο 98 εκατ. ευρώ για J&P Άβαξ
- Hellenic Entrepreneurship Award
- Στη Βουλή τα στοιχεία για τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση αγώνων
- Σε 1,3 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2012, σύμφωνα με την Τειρεσίας ΑΕ
- Ελλάδα-Η ασφάλεια των πληροφοριών θεμελιώδες ζήτημα γα τις εταιρείες Τεχνολογίας, Μέσων ...
- Πιάνουν δουλειά αύριο οι επίτροποι στις τράπεζες
- Κρυφές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Λαϊκή και Ελληνική από Moody's
- Στα ίδια επίπεδα οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από την WATT+VOLT