ΕΘΝΙΚΗ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ: 17 καταστήματα, υγιές δανειακό χαρτοφυλάκιο – Τα σχέδια ανάπτυξης

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΙΡΟΥ): Βίοι παράλληλοι για την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου και την πορεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αίγυπτο, στο πέρασμα του χρόνου. Ήταν το 1904, όταν η Κοινότητα Καΐρου έβαζε τα θεμέλια μίας από τις μεγαλύτερες παροικίες Ελλήνων σε όλον τον κόσμο… Ακριβώς την ίδια περίοδο, που η Εθνική μας Τράπεζα ξεκινούσε το μεγάλο

της ταξίδι στη Χώρα του Νείλου. Ένα ταξίδι που ευτύχησε να έχει ούριους άνεμους, ιδιαίτερα σήμερα, όπου με ένα Δίκτυο 17 στρατηγικά τοποθετημένων καταστημάτων αποτελεί πλέον μία υπολογίσιμη δύναμη στον Αιγυπτιακό Τραπεζικό Κλάδο. Μία στοιβαρή και με οικονομικούς όρους υγιής τράπεζα, που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Λιανικής και Επιχειρηματικής τραπεζικής και την εγγύηση του ονόματος και της ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΣΩΧΟ ( επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο)

«Ας γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω. Από πότε ξεκινάει η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αίγυπτο;», τον ρωτάμε.

«Στις αρχές του περασμένου αιώνα, το 1903 – 1904. Τότε ήταν που ανοίξαμε τα πρώτα τρία καταστήματά μας στη χώρα, σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Zagazig, τα οποία εν συνεχεία στα χρόνια του Μεσοπολέμου αυξήθηκαν, φτάνοντας σε αριθμό τα 7 υποκαταστήματα. Το 1961, λόγω των πολιτικών καταστάσεων στην Αίγυπτο, η Εθνική Τράπεζα ανέστειλε για κάποια έτη τις εργασίες της, για να επανέλθει και πάλι με ένα Γραφείο Αντιπροσωπείας το 1975. Κατόπιν, με το άνοιγμα της αγοράς και τη νέα, φιλική πολιτική της τότε Αιγυπτιακής κυβέρνησης προς τις ξένες επιχειρήσεις, φτάσαμε στο 1979, οπότε και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος άνοιξε εκ νέου το Κατάστημα Καΐρου.

Φτάνοντας πλέον στις μέρες μας και συγκεκριμένα το 2007, όταν και η τότε Διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε να επεκτείνει εκ νέου δυναμικά την παρουσία της Τράπεζας στη Χώρα του Νείλου, ανοίγοντας 17 νέα, σύγχρονα κέντρα εξυπηρέτησης των πελατών μας. Σήμερα, λειτουργούμε με 12 υποκαταστήματα σε Κάιρο και ευρύτερο Καϊρο, 3 υποκαταστήματα στην Αλεξάνδρεια και από ένα στο Πορτ Σαΐντ και την Ουργκάντα».

«Τί είναι αυτό που κάνει την Εθνική να ξεχωρίζει από άλλες τράπεζες στην Αίγυπτο;»

«Θεωρώ ότι τα βασικά στοιχεία που μάς κάνουν να ξεχωρίζουμε είναι η πελατοκεντρική μας φιλοσοφία, η προσπάθειά μας να παρέχουμε ξεχωριστή αντιμετώπιση και προσωπική εξυπηρέτηση στον κάθε ένα πελάτη μας. Η Τράπεζα διατηρεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη καταθετική βάση της τάξεως των 170-175 εκατομμύριων ευρώ, με ένα συνεχώς αυξανόμενο και απόλυτα υγιές δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 95 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Τονίζω το «απόλυτα υγιές», δεδομένου του ότι έχουμε το προνόμιο να διατηρούμε ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο με μηδαμινές επισφάλειες. Αρκεί να αναφέρω ότι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μας είναι λιγότερο από 2% επί του συνολικού τοπικού χαρτοφυλακίου.Το γεγονός αυτό, από μόνο του καταδεικνύει την άριστη ποιότητα των χορηγήσεων της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται, κατά τη φάση του πιστοληπτικού ελέγχου.Όλα τα προηγούμενα, μάς δίνουν πλέον τη ευχέρεια να επεκτείνουμε τις χορηγήσεις μας και εν γένει το μέγεθός μας στη χώρα, προσφέροντας παράλληλα ακόμη πιο προηγμένα καταναλωτικά και επιχειρηματικά προϊόντα στους πάνω από 25 χιλιάδες πελάτες μας στην Αίγυπτο».

«Ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στην Αίγυπτο;»

«Σήμερα απασχολούμε περί τους 215 υπαλλήλους, με απώτερο σκοπό εντός του 2015 να φτάσουμε τους 228-230 εργαζομένους».

«Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα για τους Αιγυπτιώτες αλλά και τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εδώ, είναι το πόσο κοντά βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου;»

«Για το θέμα αυτό δεν θα ήθελα να περιαυτολογήσω, σάς αφήνω απλά να καταγράψετε τις πολλές εκδηλώσεις της παροικίας που κατά καιρούς έχουμε στηρίξει: τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου και την πρόσφατη ανακαίνισή του, την εφημερίδα σας «ΝΕΟ ΦΩΣ», το σημαντικότερο ίσως ετήσιο εορτασμό που διοργανώνει η Ελληνική πρεσβεία, δηλαδή την Εθνική μας Εορτή της 25ης Μαρτίου, τα 13α Καβάφεια, συναυλίες αξιόλογων καλλιτεχνών όπως του Αλκίνοου Ιωαννίδη και παλαιότερα του Δημήτρη Μπάση, Χριστουγεννιάτικα «Μπαζάρ» της Ελληνικής Πρεσβείας και τόσες άλλες εκδηλώσεις που ειλικρινά χρειάζεται πολύ σκέψη και καταγραφή για να τις συμπεριλάβουμε όλες στη σημερινή μας κουβέντα. Ας μην λησμονούμε επίσης την έμπρακτη συμπαράσταση και την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν κατά καιρούς, αναφορικά με τους Αιγυπτιώτες συνταξιούχους, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο μας στην Αλεξάνδρεια, την Ελληνική Κοινότητα του Καϊρου. Βασική επιδίωξη και στόχος της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο είναι να βρίσκεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο ελληνικό στοιχείο, όπως και αν εκφράζεται αυτό»

«Πόσο αλήθεια επηρέασαν την τοπική Εθνική Τράπεζα, τόσο η οικονομική κρίση στην Ελλάδα όσο και οι δύο Επαναστάσεις που βιώσαμε στην Αίγυπτο από το 2011;»

«Αναπόφευκτα, οι οικονομικές συνθήκες αλλά και οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Αίγυπτο κατά την τελευταία 5ετία, επηρέασαν και την εδώ Εθνική Τράπεζα όπως νομίζω και όλους τους λοιπούς τραπεζικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον όταν διατηρούν εργασίες και στις δύο χώρες μας, που βίωσαν όλες αυτές τις αναταράξεις. Κατά συνέπεια, το προαναφερθέν διάστημα εφαρμόσαμε μία αρκετά προσεκτική και ίσως σφικτή, αν θα μού επιτρέπατε τον όρο, πολιτική, ως αναφορά τη χορήγηση νέων πιστώσεων, ενώ και το αρχικό πλάνο ανάπτυξης νέων καταστημάτων στην Αίγυπτο το οποίο προϋπολόγιζε περί τις 40 μονάδες, εκ των πραγμάτων προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Πλέον, θεωρούμε ότι εν πολλοίς ξεπεράσαμε αυτή την κρίσιμη περίοδο που έτυχε να συμβεί σχεδόν παράλληλα και στις δύο χώρες, βαδίζοντας σταθερά σε μία ολοένα βελτιούμενη κατάσταση, πολιτική και οικονομική. Το γεγονός αυτό μάς κάνει να αισιοδοξούμε για μία αναπτυξιακή πορεία της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο κατά τα επόμενα έτη.»

«Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αίγυπτο;»

«Όπως προείπα, θεωρούμε ότι τα δύσκολα σε μεγάλο βαθμό έχουν παρέλθει, οπότε πλέον κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, με επεκτατική διάθεση. Ανάμεσα στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του Ομίλου μας για το Αιγυπτιακό Δίκτυο Καταστημάτων, περιλαμβάνονται η αύξηση των χορηγήσεων προς ιδιώτες πελάτες και επιχειρήσεις, η επέκταση του δικτύου των ΑΤΜ’s σε ακόμα περισσότερα σημεία της χώρας και εκτός των υποκαταστημάτων μας, η δημιουργία ενός σύγχρονου Τηλεφωνικού Κέντρου (Call Center) το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες μας επί 24ωρου βάσεως και θα τούς παρέχει τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία σε κάποιο από τα υποκαταστήματα, απλά σηκώνοντας το τηλέφωνο και επικοινωνώντας με τον εκπρόσωπό μας. Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι εντός του 2015 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε και στην Αίγυπτο υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (internetbanking), ένα σημαντικό εφόδιο προς την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας μας στους προηγμένους τεχνολογικά καιρούς που διάγουμε.

Ο βασικός σκοπός-στόχος μας, ήταν, είναι και θα είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών μας, συμβάλλοντας εν τέλει και εμείς με τη σειρά μας στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων και των παραδοσιακών δεσμών βαθιάς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των δύο λαών, μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου».

Πηγή:www.pyramisnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα