Έρχεται πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των μικρομεσαίων

Το γεγονός ότι μέσω του ΕΣΠΑ, θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο, τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, όπου κυριολεκτικά κρίνεται το μέλλον της χώρας μας. Την αποτυπώνει

με ευκρίνεια η έρευνα που παρουσιάζετε σήμερα, η οποία επιβεβαιώνει πως τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της έκθεσης.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης. Χάρη στις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και στη δουλειά που γίνεται, φαίνεται πως σταδιακά η εικόνα, αρχίζει να αλλάζει. Με τις ψηφοφορίες για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και τον προϋπολογισμό κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την σταθεροποίηση της οικονομίας μας», πρόσθεσε.

«Αυτή η αλλαγή κλίματος, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Η Ελλάδα πείθει πλέον πως δεν είναι χαμένη υπόθεση. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα και προς τους εταίρους μας και προς τις αγορές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ένα ακόμη θετικό σημάδι, ήταν πως , σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα μας ανέβηκε 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι μία καλή ένδειξη ως προς το επενδυτικό κλίμα»

Και παράλληλα, όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και δυο σημαντικές συμφωνίες:

Πρώτον, τη συμφωνία της Hewlett Packard, της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την προώθηση προϊόντων μέσω του Λιμανιού του Πειραιά, γεγονός που έχει τόσο συμβολικά, όσο και ουσιαστικά οφέλη, για το σύνολο της οικονομίας.

Δεύτερον, τη απόφαση της Unilever η οποία ανακοίνωσε ότι από εδώ και μπρος θα παράγει 110 προϊόντα της στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά ρευστότητας, υπενθύμισε ότι «πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τις παρεμβάσεις που κάναμε ξεμπλοκάραμε 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα στο ΕΤΕΑΝ ώστε να διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης με χαμηλά επιτόκια . Και επίσης, αναδιαρθρώνουμε τα παλαιότερα δάνεια, παρατείνοντας την αποπληρωμή τους. Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει Πρόγραμμα εγγυήσεων για την έκδοση εγγυητικών επιστολών».

Επίσης, είπε ότι «συνεργαζόμαστε με τον ΟΟΣΑ αξιοποιώντας τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κρίσιμους τομείς για την Ελληνική οικονομία: λιανική, μεταποίηση, τουρισμός και οικοδομικά υλικά. Τις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και από πλευράς του Οργανισμού και θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της δράσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα