Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έρχονται πρόστιμα σε ξένους οίκους για το short selling – Πως θα εισπραχθούν

Αμεση λύση στο θέμα είσπραξης προστίμων που επιβάλει σε αλλοδαπά πρόσωπα (τα οποία στερούνται ΑΦΜ) θέτει με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την έλευση σημαντικών προστίμων για παράνομο short selling στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στην επιστολή τονίζεται το επείγον του θέματος δεδομένου ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

διερευνά σημαντικές υποθέσεις διενέργειας ανοικτών πωλήσεων κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποιηση των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η ως άνω διερεύνηση είναι ιδιαιτέρως πιθανό να καταλήξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην επιβολή προστίμων σε βάρος αρκετών αλλοδαπών νομικών προσώπων».

Η μη ύπαρξη φορολογικών στοιχείων στις περιπτώσεις των αλλοδαπών προσώπων καθιστούν αδύνατη τη βεβαίωση των επιβληθέντων προστίμων από τις εκάστοτε ΔΟΥ. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΚ προτείνει να διατεθεί ένας λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο θα μπορούν να εμβάζονται τα σχετικά πρόστιμα.

Επιπρόσθετα, προτείνεται να οριστεί μία Διεύθυνση του Υπουργείου ως αρμόδια για την παρακολούθηση αυτών των ροών καθώς και του εν λόγω (ειδικού) λογαριασμού, την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενημερώνει για τα επιβληθέντα πρόστιμα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δε διαθέτουν φορολογικά στοιχεία στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα