ΜΑΞΙΜΟΥ: Τα μέτρα για το χρέος θα ξεκλειδώσουν χωρίς έκτακτο EWG – Σκληρή στάση από Γερμανία

upd: Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Eurogroup, αναφέρει κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι θα υπάρξει σιωπηρή έγκριση από τους δανειστές, εάν δεν υπάρξει αντίδραση δημοσίως από κάποιον υπουργό Οικονομικών.

“Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί

με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” προσθέτει η ίδια πηγή.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη σκοντάφτει στο βέτο της Γερμανίας, με τον Σόιμπλε να εμμένει στη σκληρή του στάση απέναντι στις εξαγγελίες Τσίπρα.

Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου:

– προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ο κύριος Χουλιαράκης ζήτησε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να αποστείλουν γραπτώς τις ενστάσεις τους, με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο.

– Αυτοί θα γράψουν σε ποιες ανησυχίες τους θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε. Αυτό ήταν καλύτερο από το να στείλει μια επιστολή ο κύριος Τσακαλώτος και να μας πουν «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

– Εμείς ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να την στείλουν. Φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως.

– Πιθανώς κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

– Η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στη σκληρή του στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης εμμένει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγγκ Σόιμπλε. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ή ακόμη και του Eurogroup, αν και κυβερνητικές πηγές το διαψεύδουν.

Σημειώνεται προς το παρόν δεν έχει σταλεί στους θεσμούς η επιστολή Τσακαλώτου. Η ελληνική πλευρά έχει προθεσμία έως το τέλος της μέρας να παράσχει στο Εuro Working Group, «έγγραφες λογιστικές και πολιτικές διευκρινίσεις», πως τα μέτρα για τις συντάξεις θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, ώστε να αποφασιστεί το τι μέλει γενέσθαι με το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG) εν μέσω διαφωνιών τουλάχιστον πέντε κρατών μελών και της Γερμανίας επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.

Παρότι η εισήγηση της Κομισιόν ήταν θετική, τα κράτη μέλη είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο τις πολιτικές τους διαφωνίες για το γεγονός ότι η χώρα, παρότι τελεί σε καθεστώς προγράμματος, δεν τήρησε τη συμφωνημένη διαδικασία (να περιμένει την πιστοποίηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων τον Απρίλιο και να ενημερώσει με λεπτομέρειες την τρόικα), αλλά προχώρησε σε μια μονομερή ενέργεια.

EuroWorking Group: Καμία απόφαση – Ζητούν να πει η Ελλάδα “δεν θα το ξανακάνω”

Keywords
Τυχαία Θέματα