Επίδομα Πάσχα για την ακρίβεια: Δε θα είναι…Λαμπρή για όλους, θα ψαχτούν καλά οι υποψήφιοι δικαιούχοι

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, κυρίως από το σκέλος των εσόδων, το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το επιπλέον πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, απέναντι στην ακρίβεια που έχει γονατίσει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Κάποια σενάρια θέλουν η κυβέρνηση να κινείται στην πεπατημένη, αυτή δηλαδή που ακολούθησε τα Χριστούγεννα,

όταν και χορηγήθηκε έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι στο έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων είχαν συμπεριληφθεί και οι υγειονομικοί.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια σενάρια που θέλουν, το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίσει και άλλες παραμέτρους, ώστε να γίνει ο εντοπισμός των νοικοκυριών που θα λάβουν το επίδομα. Και αυτό διότι επιδίωξη είναι, το μέτρο του επιδόματος, εφόσον προκριθεί τελικά, να είναι ιδιαίτερα στοχευμένο και να περιλάβει εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και όσων πλήττονται από την ακρίβεια.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη. Κλειδί για την επιλογή των δικαιούχων θα αποτελέσουν και οι καταθέσεις και τα ρευστά διαθέσιμα. Το «κουτάκι» 667-668 τις φορολογικής δήλωσης Ε1 αποκαλύπτει του τόκους καταθέσεων κάθε νοικοκυριού

Επίδομα ακρίβειας ύψους 300 ευρώ θα δοθεί πριν το Πάσχα σε 1.000.000 πολίτες, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν μια πηγή εισοδήματος από 5.500 έως 7.500 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμιλόμισθους αλλά και σε όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα

Η σύνθεση νοικοκυριού θα παίξει το ρόλο της.  Αν πχ. ένας συνταξιούχος έχει σύζυγο δικηγόρο ή γιατρό κλπ. θα χάνει την προτεραιότητα που θα είχε μεμονωμένα ως εν δυνάμει δικαιούχος, γιατί το νοικοκυριό μπορεί να προσαρμόσει το εισόδημά του χωρίς επίδομα.

Σύμφωνα με το OPEN θα δοθεί αυτόματα στους δικαιούχους χωρίς αίτηση όπως και τα Χριστούγεννα, ενώ αναμένεται ιδιαίτερη πρόβλεψη για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (το παλιό ΚΕΑ)  Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, -αναμένεται να τεθεί όριο τα 7.500 ευρώ- αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες. Δεν θα πρέπει να υπάρχει εισόδημα από άλλη πηγή ενώ θα εξεταστούν και τα εισοδήματα των συζύγων, αν για παράδειγμα λαμβάνει κάποιο ενοίκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα