Επιχειρηματικές «οικογένειες» από το διαζύγιο προτίμησαν τη …συγκατοίκηση – Είναι πολλά τα λεφτά… Άρη

Από την άνοιξη του 2012, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της αγοράς, σε μεγάλους ομίλους της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, από διαφορετικούς κλάδους και τομείς, τις κατασκευές, ενεργειακά γκρουπ μέχρι εταιρείες συμμετοχών, δημιουργήθηκαν εσωτερικά προβλήματα.

Τα οποία, σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, σταδιακά διογκώθηκαν, προκάλεσαν προστριβές και διαφωνίες μεταξύ των μεγαλοστελεχών των ομίλων, στους κόλπους των βασικών μετόχων. Ασυμφωνίες ως προς τη χάραξη της στρατηγικής ή τα οικονομικά, σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν το «εσωτερικό» των γκρουπ, καθώς και άλλες

συμμετοχές τους, το πώς θα πορευθούν τα σχήματα την επόμενη ημέρα, ποια πλευρά θα έχει τον «πρώτο λόγο», ποια θα προβάλλεται, πως θα καθοριστούν οι μεταξύ τους συσχετισμοί αλλά και σχέσεις τους με την οικονομική και πολιτική ηγεσία της χώρας και άλλες ακόμα «λεπτομέρειες», που όμως φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τα «δίδυμα» ή τις «πλευρές» που διαχειρίζονται τις τύχες των γκρουπ.

Μάλιστα, οι σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων ή των υψηλόβαθμων στελεχών των ομίλων, που πάντως είχαν ψυχράνει εδώ και κάμποσο καιρό, εσχάτως εντάθηκαν, έφθασαν στα άκρα, σε κάποιες εκ των περιστάσεων, δε, έδειχναν να οδηγούν τον «γάμο» ακόμα και σε «διαζύγιο». Η διάσταση απόψεων και θέσεων ήταν τέτοια, που καθεμιά από τις πλευρές, κάθε μέλος του διδύμου, εκτιμούσε ότι διακυβεύονταν άμεσα τα συμφέροντά του!

Από τα πρόθυρα «διαζυγίου»…

Ετσι, είχαμε σχεδόν φθάσει μια ανάσα από κάποια «πολύκροτα διαζύγια», ιδίως για 1-2 περιπτώσεις, στις οποίες οι δύο πλευρές έμοιαζαν σαν «ξένοι στην ίδια πόλη, ή μάλλον, καλύτερα, «ξένοι στην ίδια εταιρεία». Και όταν η καχυποψία επικρατεί, όπως και η αίσθηση, για να μην πούμε η βεβαιότητα, ότι τα συμφέροντα της μιας πλευράς υπονομεύονται από τις ενέργειες της άλλης, τότε δεν θέλει και πολύ η διάσταση να μεγαλώσει, να ενταθούν οι προστριβές, να προκύψει επισήμως και χωρισμός! Και όπως σας αναφέραμε, σε τουλάχιστον μία περίπτωση τα δύο «μέλη» της συμβίωσης έφθασαν ένα βήμα πριν από το διαζύγιο.

Αποτέλεσμα που θα προκαλούσε πάταγο στην αγορά, εξελίξεις σε τουλάχιστον έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, αλλαγές σε 2-3 ακόμα, παρενέργειες σε κάποιες μετοχές, δηλαδή στη χρηματιστηριακή αγορά. Αλλωστε, είναι τέτοιες οι δράσεις, οι θυγατρικές, οι συμμετοχές τού εν λόγω γκρουπ του οποίου οι βασικοί μέτοχοι έφθασαν σχεδόν στα πρόθυρα του διαζυγίου, που τυχόν χωρισμός θα… σήκωνε τσουνάμι. Οπως το ίδιο θα συνέβαινε, σε άλλη ίσως κλίμακα, και στις άλλες περιπτώσεις. Ομως, 1-2 περιπτώσεις, σαφώς και έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

Στη… «συγκατοίκηση λόγω… συμφερόντων»

Ωστόσο, όπως συμβαίνει ενίοτε στα ζευγάρια, στις οικογένειες, για το καλό των παιδιών και της ηρεμίας τους, για να μην επέλθουν προβλήματα που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν, ενίοτε επικρατούν «δεύτερες σκέψεις». Οσο δε μεγαλύτερες είναι ενδεχομένως οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις ενός χωρισμού, τόσο οι… εν διαστάσει σύντροφοι, στις περιπτώσεις μας «μέτοχοι» ή «στελέχη», αρχίζουν να το ξανασκέφτονται. Για το καλό όχι των «τέκνων» τους, αλλά προς όφελος των συμφερόντων τους, της «τσέπης» τους, για να μη βρεθούν ενώπιον αδιεξόδων ή έστω θεμάτων που μόνο εύκολο να επιλυθούν δεν είναι. Για παράδειγμα, πόσο απλό είναι να διαχωριστούν οι μπίζνες ενός ομίλου, αν αυτές δεν είναι μία ή δύο, αλλά τέσσερις-πέντε; Πόσο εύκολα, άλλο παράδειγμα, να διαχωριστούν οι θυγατρικές και οι συμμετοχές; Πώς θα κατανεμηθούν τα κέρδη και τα οικονομικά; Ποιος θα πάρει τι; Και με ποιον τρόπο; Ιδίως, όταν αναφερόμαστε σε πολυδαίδαλους, πολυσχιδείς ομίλους, με πολλές δραστηριότητες;

Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, ενίοτε δε ο διαχωρισμός κρύβει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που φέρνει μια αναγκαστική συμβίωση. Εξάλλου, είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, άλλαξε η κυβέρνηση, νέα πρόσωπα ήρθαν και έρχονται, νέες πολιτικές, ακόμα τα μεγάλα συμφέρονται «ψάχνονται και ψάχνουν», περιμένουν να ακτινογραφήσουν πώς θα προχωρήσουν οι πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις. Ετσι, στην περίπτωση τουλάχιστον του ομίλου που τα στελέχη του έφθασαν στα πρόθυρα «διαζυγίου», τελικά φαίνεται ότι προς το παρόν επήλθε όχι η γαλήνη, αλλά τουλάχιστον η συγκαταβατική λύση της «συγκατοίκησης» λόγω μεγέθους, projects και συμφερόντων. Αν τα πράγματα μείνουν έτσι ή κάποια στιγμή η συμβίωση διαταραχθεί εντονότατα και πάλι θα το δείξει η συνέχεια. Για όλες τις περιπτώσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα