ATTICA BANK: Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ

H Τράπεζα Αττικής είναι η πρώτη τράπεζα που άνοιξε το χορό των αυξήσεων κεφαλαίων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι όμιλοι στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης.

Η γενική συνέλευση της τράπεζας στις 5 Φεβρουαρίου καλείται να εγκρίνει την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας

έως 400 εκατ. ευρώ μέσω της καταβολής μετρητών και την έκδοση νέων κοινών μετοχών και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Ειδικότερα προτείνεται, Αύξηση Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω την άντληση 199,4 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και προτεινόμενης τιμής διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 19 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά.

Επίσης, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου με ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας, μέχρι του ποσού 200 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικώς μετατρέψιμου μετά την πάροδο 5ετίας και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης όλων των παλαιών μετόχων που θα έχουν προηγουμένως συμμετάσχει στην παραπάνω αναφερόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης της ομολογίας είναι 1 ευρώ, ενώ κάθε ομολογία θα παρέχει το δικαίωμα μετατροπής από 0,5 ευρώ έως 3,3 κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές της τράπεζας. Θα πραγματοποιηθεί reverse split των μετοχών σε αναλογία 7 παλαιές για 1 νέα μετοχή. Eτσι ο αριθμός των μετοχών της τράπεζας θα μειωθεί από 244.885.573 σε 34.983.653 με την ονομαστική αξία της μετοχής να αυξάνεται στα 2,45 ευρώ από 0,35 ευρώ.

Επομένως η τιμή διάθεσης σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης θα γίνει σε discount που φτάνει το 94%. Αυτό σημαίνει πως όποιος από τους υφιστάμενους μετόχους δεν ασκήσει τα δικαιώματά του θα υποστεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ζημία εξαιτίας του dilution.

Αυτό που φαίνεται είναι πως ο στόχος των 400 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί, καθώς το ΤΣΜΕΔΕ φέρεται αποφασισμένο να βάλει όσα χρειασθούν για να καλυφθεί η ΑΜΚ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα καλύψει και τις αδιάθετες μετοχές. Την ίδια στιγμή η διοίκηση τράπεζας βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτικούς οίκους αλλά και με τα υπόλοιπα ταμεία ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα και όχι από το ΤΧΣ, κάτι το οποίο της εξασφαλίζει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς αποτελεί κίνητρο για τους ιδιώτες προκειμένου να μπουν στην ΑΜΚ.Σε επίπεδο συνεργασιών μπορεί η Αttica Bank να μην μπόρεσε να αποκτήσιε το ΤΤ, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγι για διεκδίκηση της νέας Proton Bank, την οποία θα πουλήσει την άνοιξη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Keywords
Αναζητήσεις
μετοχη αττικησ
Τυχαία Θέματα