Επενδύσεις – μετανάστες – Τουρκία στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο

11:12 6/3/2020 - Πηγή: BankWars

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης  θα βρεθεί τη Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα, με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου που στοχεύει στη διάνοιξη νέων κοινών επενδυτικών πεδίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην πράσινη ενέργεια καθώς και σε άλλους βασικούς κλάδους της αγοράς.

Κεντρικοί ομιλητές του Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ.

Θεωρείται βέβαιο ότι με την ευκαιρία του forum θα ειπωθούν πολλά και για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό  καθώς  και για τη στάση της Τουρκίας στο τετ α τετ των δύο ηγετών.

Σημειώνεται ότι  διεξαγωγή του forum αποφάσισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Βερολίνο.

Θα συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, όπως ο κ. Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς  ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο επικεφαλής της Fraport κ. Stephan Schulte», όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση του προγράμματος του forum από τον υπουργό Ανάπτυξης Α.Γεωργιάδη.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν από την πλευρά της Γερμανίας ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και από την Ελλάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, κ. Χρίστος Δήμας, και κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Andreas Feicht, η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κα Elisabeth Winkelmeier, και ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, κ. Thomas Jarzombek.

Τους συνέδρους θα καλωσορίσουν ο Dr. Martin Wansleben, CEO της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν αρκετές συμφωνίες», εκτίμησε ο πρέσβης της Γερμανίας κ. Ernst Reichel.

Την ευθύνη υλοποίησης του Φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).

«Το στοίχημα ήταν να προσελκύσουμε σοβαρές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, κάτι που το καταφέραμε», δήλωσε  ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός. «Θα προβάλουμε στο ακροατήριο που θέλει να μάθει περισσότερα για την Ελλάδα πετυχημένα παραδείγματα γερμανικών επενδύσεων, όπως τον ΟΤΕ, την Fraport, την Taxibeat, ακόμα και την TeamViewer που δημιούργησε τελευταία στα Ιωάννινα ένα hub που θα απασχολεί 200 μηχανικούς εξάγοντας γερμανική τεχνολογία».

Οι εργασίες του Φόρουμ θα επικεντρωθούν:

– Στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας
– Στην ανάδειξη νέων πεδίων, τα οποία προσφέρονται, σήμερα, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» ενέργειας
– Στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστής ως «Green Deal»
– Στους φορείς χρηματοδότησης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα
– Στη σημασία της καινοτομίας για κάθε νέο επενδυτικό project
– Σε ζητήματα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δομών
– Στην παρουσίαση ενεργειακών ή άλλων best practices

Keywords
Τυχαία Θέματα