ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ζημιές 95,5 εκ. ευρώ στο εξάμηνο

Ζημιές που αναλογούν στους μετόχους της ύψους €95,5 εκ. ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελληνική Τράπεζα σε σχέση με €46,2 εκ πέρσι.

Η αύξηση των ζημιών οφείλεται στην αύξηση των προβλέψεων κατά 105% στα €194 εκ. για το εξάμηνο του 2014 σε σχέση με €95 εκ. την ίδια περίοδο πέρσι.

Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση 46% στο κέρδος από συνήθεις

εργασίες πριν τις προβλέψεις το οποίο ανήλθε στα €87 εκ. το εξάμηνο σε σχέση με €59,6 εκ. πέρσι.

Επίσης, η τράπεζα κατέγραψε κέρδη €2,9 εκ. από δραστηριότητες που τερματίστηκαν μετά τη φορολογία.

Έσοδα

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου, ανήλθε στα €151,8 εκ. από €130,6 εκ. καταγράφοντας άνοδο 16%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 25% στα €105,6 εκ. από €84,2 εκ.

Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 1% στα €46,2 εκ. σε σύγκριση με €46,4 εκ. πέρσι.

Το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου ανήλθε στο 3,44% από 2,75% τέλος Δεκεμβρίου του 2013.

Έξοδα

Το σύνολο των εξόδων του ομίλου μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με πέρσι στα €64,7 εκ. σε σύγκριση με €71,1 εκ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώνεται στο 42,6%.

Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 61,8% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Μάρτιος 2013: 71,5%) και το προσωπικό μειώθηκε στα 1.403 άτομα από 1.576.

Προβλέψεις

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων αυξήθηκε κατά 105% και ανήλθε σε €194 εκ. από €94,6 εκ. την ίδια περίοδο πέρσι.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες (πριν τις συσσωρευμένες προβλέψεις) παρουσίασαν οριακή αύξηση και ανέρχονται σε €4,4 δις. ,ενώ οι καταθέσεις των πελατών παρουσίασαν αύξηση 6% φθάνοντας τα €5,9 δισ.

Αναφέρεται ότι με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και ως αποτέλεσμα της διαμόρφωσης του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων κάτω από το 8%, ΜΑΚ συνολικής αξίας €15 εκ. μετατρέπονται κατ’ αναλογία σε μετοχές. Μετά τη μετατροπή των ΜΑΚ1, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου και της τράπεζας διαμορφώνονται σε 12,3%, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων σε 11,2% και ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων σε 8%.

Στόχοι, προοπτικές

Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη διαφύλαξη και την ενίσχυση των δεικτών ρευστότητας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και την αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι οι προκλήσεις για την οικονομία θα συνεχιστούν και το 2014 με συνέχιση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας.

Η πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία και κοινωνία βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη κρίση τονίζοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας για καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνει ότι η τράπεζα συμμορφώνεται με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για θέματα κεφαλαίου. Εν αναμονή των stress tests, σημειώνει, η τράπεζα μελετά σχέδια με θέματα κεφαλαίου αναθέτοντας στον οίκο Rothschild την αξιολόγηση του θέματος.

Για τα NPLs, σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα με υπεύθυνο τρόπο δείχνοντας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην στήριξη της κυπριακής οικονομίας και από αυτήν την άποψη είμαστε ενθουσιασμένοι με το βασικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στο παρόν στάδιο είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής μας και προς αυτήν την κατεύθυνση και το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με τον συμβουλευτικό οίκο Roland Berger», τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα