Ελληνική Τράπεζα: Στα 46,1 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο α΄εξάμηνο

Στα 46,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες της Ελληνικής Τράπεζας το α’ 6μηνο του 2013, έναντι κερδών 14,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 6μηνο.

Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 121% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 287 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012, πριν την εισαγωγή της αυστηρότερης μεθοδολογίας.
Η αρνητική διαφοροποίηση αποδίδεται επίσης στις ζημιές 10,3 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την πώληση του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας.
Στην

ανακοίνωση της η τράπεζα αναφέρεται στα μέτρα που λαμβάνει για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ τονίζει ότι ενόσω υφίσταται τα περιοριστικά μέτρα, τα μηνύματα προς τα έξω υποδηλώνουν και ενισχύουν την οικονομική αστάθεια της χώρας.
«Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και τελική άρση θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας», αναφέρεται.

Έσοδα

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου, μειώθηκε κατά 16% στα 132,4 εκατ. ευρώ από 157,6 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 16% στα 85,5 εκατ. ευρώ από 101,3 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 17% στα 46,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 56,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση των μη επιτοκιακών εσόδων οφείλεται στα μειωμένα κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση ομολόγων και συναλλάγματος σε σύγκριση με πέρσι.
Το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου ανήλθε στο 2,31% από 2,47% τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Έξοδα

Το σύνολο των εξόδων του ομίλου αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με πέρσι στα 69,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 67,5 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώνεται στο 52,5% και είναι αυξημένος από τα επίπεδα του 42,8% για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 69,3% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου
(Ιούνιος 2012: 72,8%) και το προσωπικό στις 30 Ιουνίου 2013 μειώθηκε στα 1.558 άτομα από 1.962 πέρσι.
Με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης επιτεύχθηκε μείωση 11% στον αριθμό του προσωπικού και εξοικονόμηση 14% στο συνολικό κόστος μισθοδοσίας. Το σύνολο των αποζημιώσεων που καταβάλλεται στα άτομα που εντάχθηκαν στο σχέδιο υπολογίζεται στα €10 εκ. τα οποία θα περιληφθούν στα αποτελέσματα της επόμενης τριμηνίας.
Τα διοικητικά και άλλα έξοδα στα οποία περιλαμβάνονται τα 25/60 των συνολικών πληρωμών ειδικού φόρου και τα οποία κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό αυξήθηκαν κατά 18%.

Προβλέψεις

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων αυξήθηκε κατά 121% και ανήλθε σε 94,6 εκατ. ευρώ από 42,9 εκατ. ευρώ πέρσι. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα, διαμορφώνεται σε 4,2% (Ιούνιος 2012: 2,8%).
Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, οι καθαρές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αυξήθηκαν σε 887,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 600,5 εκατ. ευρώ ενώ ο δείκτης των καθαρών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των χορηγήσεων, εξαιρουμένων των τόκων που αναστάληκαν και δεν αναγνωρίστηκαν στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, ανήλθε στο 20,4% σε σύγκριση με 13,3% το Δεκέμβριο του 2012.

Χορηγήσεις – καταθέσεις

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 και ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν μείωση 26%, στα €5,7 δισ. σε σύγκριση με 7,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2012.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, ενδεικτικό της οποίας είναι η μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μη άντληση ρευστότητας από τον ELA και η μη εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.
Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2013 διαμορφώνεται σε 14,59% (Δεκέμβριος 2012: 13,6%), ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 11,2% (Δεκέμβριος 2012: 10,9%) και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 8,1% (Δεκέμβριος 2012: 8,2%).

Στόχοι, προοπτικές

Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.
Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, μέσα στο 2013 η Ελληνική Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση με στόχο να θωρακιστεί ο όμιλος σε ένα ασταθές και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, τηρώντας παράλληλα τις απαιτήσεις του μνημονίου και τους αυστηρότερους εποπτικούς δείκτες.
Η τράπεζα σημειώνει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία το σχέδιο εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους ελάχιστους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρήσει την αυτόνομη λειτουργία του.
Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το 2013 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης, τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση της ανεργίας. Η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας ενώ μεσοπρόθεσμα να επιφέρει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα