“Ελλάδα, η πρώτη ανεπτυγμένη αγορά που γίνεται… αναδυόμενη”

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα κριτήρια που αφορούν τους τίτλους δανεισμού, το short selling και την μεταφορά των τίτλων και έτσι έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές, γράφει σήμερα το Bloomberg.

Αντίθετα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναβαθμίστηκαν σε αναδυόμενες αγορές, ενώ το Μαρόκο υποβαθμίστηκε σε frontier market. Ο MSCI

θα διατηρήσεις στις αναδυόμενες αγορές τη Νότια Κορέα και το Ταιβάν, ενώ έθεσε τα τοπικά χρηματιστήρια της Κίνας υπό αναθεώρηση για ενδεχόμενη ένταξή τους στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα που έχει μείνει εκτός αγορών από τον Απρίλιο του 2010, έχει λάβει 2 πακέτα διάσωσης καθώς η λαϊκή αντίδραση στη σειρά μέτρων λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων έχει καθυστερήσει την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνησης της χώρας. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσε τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως από τον Οκτώβριο του 2007.

Keywords
Τυχαία Θέματα