Έκτακτο εφάπαξ επίδομα πριν το Πάσχα για άνεργους, χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις – Μεγάλες οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Η ακρίβεια που χτύπησε τα νοικοκυριά με πρώτα “θύματα” τους ασθενέστερους, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση για τη χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα.

Η επιλογή της μείωσης συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι στο τραπέζι, καθώς εκτιμάται ότι θα “φαγωθεί” και δεν θα φτάσει ποτέ στον τελικό καταναλωτή.

Δεν έχει προσδιοριστεί ποιοι θα είναι ακριβώς οι δικαιούχοι του επιδόματος, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους,

μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές τους αλλά το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου θα συνεχιστούν οι μέχρι σήμερα  επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Οικονόμου: Στοχευμένη εφάπαξ στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών

ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ήταν και πάλι η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 154,8%, ενώ ακολούθησε το ρεύμα με 56,7%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% και τα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,6%.

Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4 το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ.

Νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό – Εκτοξεύθηκε στο 6,2% τον Ιανουάριο

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα