ΝΤΡΑΓΚΙ: Πολύ νωρίς για ένταξη της Ελλάδας στο QE – Θα εξετάσουμε ανεξάρτητα τη βιωσιμότητα του χρέους

Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει ανεξάρητα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

“Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα

του χρέους συνεχίζονται”, τόνισε ο Ντράγκι, ενώ “η ΕΚΤ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα του χρέους”. “Η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες”, τόνισε ο Ντράγκι.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από τον οίκο DBRS τα ομόλογά της δεν θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το QE, ο Ντράγκι τόνισε ότι λήγει τον Μάρτιο του 2017 και οι επιτροπές εξετάζουν τις παραμέτρους πιθανής παράτασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, όπως διευκρίνισε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στη συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών, καθώς αναμένονται διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μετά τα σενάρια για τον περιορισμό του (tapering).

Ο Ντράγκι έχει καταστήσεις σαφές ότι το πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2017 και θα επεκταθεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την επίτευξη του στόχος τόνωσης της ανάκαμψης και ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ προς το παρόν θα τηρήσει στάση αναμονής, ενώ δεν αποκλείεται τον Δεκέμβριο να προχωρήσει σε επέκτααση του προγράμματος κατά έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια χαμηλά επίπεδα, αλλά και να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίασή της, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα