ΕΚΤ: Τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο – Στο 1,7% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό – Στο 2,1% η εκτίμηση για την ανάπτυξη

Τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος με τον υφιστάμενο ρυθμό των €30 δισ./ μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια περιμένει – με την προϋπόθεση τα εισερχόμενα στοιχεία να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της κεντρικής

τράπεζας – ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών να μειωθεί στα €15 δισ. μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να τερματιστούν οι καθαρές αγορές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι πρόθεση της είναι να διατηρήσει την πολιτική επανεπένδυσης των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και αν χρειαστεί και μετά την περίοδο αυτή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς το στόχο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε πως το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Ο ίδιος επανέλαβε ακόμα ότι παραμένει αναγκαία μια ισχυρή νομισματική τόνωση, αλλά επισήμανε πως το Δ.Σ. είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης πολιτικής.

Η ΕΚΤ επισημαίνει τέλος ότι οι σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής διατηρούν τον υφιστάμενο σημαντικό βαθμό διευκολυντικής πολιτικής που θα διασφαλίσει την συνεχιζόμενη διατηρήσιμη σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα πλησίον, αλλά χαμηλότερα του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018 στο 2,1% από 2,4% προηγουμένως. Για το 2019 συνεχίζει να αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9%. Υπογράμμισε παράλληλα, πως τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το outlook της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ισορροπημένα, αν και παραμένουν οι αβεβαιότητας που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, αναμένει πως το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,4% το Μάρτιο. Ανάλογη ήταν και η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2019, που αναμένεται να κινηθεί επίσης στο 1,7%.

Η ΕΚΤ συζητά αν θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων στο τέλος του έτους

Keywords
Τυχαία Θέματα