Ο Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτει η Νέα Δημοκρατία, με φόντο τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση μομφής αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με τη

συζήτηση να αρχίζει στις 18:00.

«Η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα, που κρύβεται, αν τολμά να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής σας. Όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο. Σήμερα αναμετριόμαστε όλοι μας με την Ιστορία», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αιτιολόγησε την απόφασή του: “Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…”. Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Severna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;”.

Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας”.

« Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, λέγοντας:

«Ο κ. Καμμένος στα λόγια δεν στηρίζει τη συμφωνία αλλά δεν το κουνάει από την καρέκλα του. Είναι υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια».

Η αναμενόμενη, κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την ΝΔ, έρχεται στην παρούσα φάση να συμβάλλει στην κλιμάκωση της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, αλλά και προσωπικά των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, με το χάσμα ανάμεσά τους να είναι βαθύ, αγεφύρωτο και εκρηκτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού , κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, στη «σκιά» της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

«Αξιοσημείωτο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει το λόγο. Δείχνει με πόσο πάθος υπερασπίζεται τα μέτρα που θα επιβάλλετε στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε με ψέματα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο το δεύτερο με την υπογραφή ΤσίπραΚαμμένου και βαριά υποθήκη του πλούτου της χώρας μας.
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Η Κύπρος αναπτύχθηκε κατά 9,3% και η Ελλάδα κατά 0,9%. Η κυβέρνηση υστερεί και κατά τον ίδιο της τον εαυτό, κάθε πέρυσι και καλύτερα κ. υπουργέ. Δεν πιστεύεται ούτε εσείς οι ίδιοι τις προβλέψεις σας γι’ αυτό τις αναθεωρείται προς τα κάτω».

«Δημιουργήσατε μια μεγάλη μαζα απελπισμένων συμπολιτών μας. Ενας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία. κυβέρνηση έπνιξε τους Ελληνες στους φόρους. Επιτέθηκε με ταξικό τρόπο στο εισόδημα της μεσαίας τάξης. Σε πολίτες που ήδη ασφυκτιούν από φόρους και εισφορές έρχεστε να φέρετε το τέταρτο μνημόνιο. Οι μεγάλοι χαμένοι του 4ου μνημονίου είναι οι συνταξιούχοι, θα χάσουν έως και 2 συντάξεις. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα χτυπηθούν τριπλά. Χαμηλόμισθοι. Το αφορολόγητο ήταν το 2019 9.045 και τώρα μειώνεται στα 5.065 ευρώ. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο συμπολίτες μας που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ το μήνα, αυτή είναι η ευαισθησία της Αριστεράς. Για τους ελευθέρους επαγγελματίες καταργείται η έκπτωση εισοδήματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες. Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνετε ακόμα και στις φτωχότερες περιοχές. Ένα διαμέρισμα στη Νίκαια, δεκαπενταετίας που θα πλήρωνε 300€ σήμερα θα πληρώσει 400€, είναι μικρή η αύξηση; Μιλάτε εσείς που λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ; Δεν ντρέπεστε λίγο; Και με διακόπτετε; Μην μιλάτε γιατί έχετε την φωλιά σας λερωμένη κ. Τσακαλώτε», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το μακρύ χέρι του κράτους εισβάλλει στα ταμεία των οργανισμών και σαρώνει όλα τα αποθέματα. Πρόκειται για μια τριτοκοσμική κατάσταση στο όνομα του μαξιλαριού με το οποίο θέλετε να πνίξετε την χώρα. Χρόνια στραγγαλίζετε την κοινωνία για να δημιουργήσετε τον δημοσιονομικό χώρο και μετά έρχεστε και μοιράζετε επιδόματα. Θέλετε μια Ελλάδα φτωχοποιημένη από την υπερφορολόγηση. Αυτή είναι η κυβέρνηση. Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε το τρίτο μνημόνιο και μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο βαρύτερα και ένας υπουργός που θα υπέβαλε την παραίτησή του για το αφορολόγητο αλλά έμεινε στην καρέκλα του για να το μειώσει», σημείωσε.

«Να έχετε το θάρρος να αναμετρηθείτε με αυτά που λέγατε πριν τρία χρόνια. Όλοι εδώ είστε έτοιμοι να τα ψηφίσετε όλα, για να μείνετε λίγο ακόμα στην εξουσία και να καθυστερήσετε το αναπόφευκτο τέλος σας», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε:

«Όταν το 2015 παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια, εμείς βάλαμε πλάτη και σώσαμε τη χώρα μας. Αν οι εκλογές γίνονταν πριν δύο χρόνια θα είχε σωθεί η Ελλάδα. Δικαιωθήκαμε που ζητούσαμε εκλογές τότε. Η Ελλάδα διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη πολιτική παρακμή».

Ενώ συζητάμε το τέταρτο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας έρχεται να δεσμεύσει τη χώρα με το Βόρειο γείτονα μας σε ένα πλαίσιο που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω ότι αυτός ο συγχρονισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι συνειδητή σας επιλογή. Για να στρέψετε τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε με μια βαριά εθνική υποχώρηση, τα εθνικά μας θέματα με μια μεγαλύτερη κατανόηση από τους εταίρους μας στα ζητήματα της οικονομίας», ανέφερε, σχολιάζοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα