ΕΚΤ: Πρώτα θα πληρώσετε τα 8 δις των ομολόγων που λήγουν Ιούλιο – Αύγουστο και μετά θα πάρετε λεφτά

Μόνο την Ελλάδα αφορά στην ουσία το όριο του 33% που τέθηκε στις αγορές κρατικών ομολόγων κάθε χώρας από την ΕΚΤ και είναι ένας τρόπος για να μην ενεργοποιηθεί το μέτρο για την Ελλάδα έως ότου εξοφλήσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτό αναφέρεται σε σημείωμα

της γαλλικής τράπεζας BNP – Paribas που υπογράφει ο αναλυτής Andrea Sultana, στο οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα που κατέχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αγορές που έκανε την περίοδο 2010-2012 στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγων που ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι, ισχύουν δύο περιορισμοί: Δεν μπορούν να αγοραστούν περισσότερα από 25% κάθε έκδοσης ομολόγων, ούτε πάνω από το 33% των ομολόγων κάθε χώρας.

Στην ανάλυση διατυπώνεται ερώτημα ως προς την πραγματική σκοπιμότητα του ορίου 33%, τη στιγμή που υπάρχει ο περιορισμός ότι δεν μπορεί να αγοραστεί πάνω από το 25% κάθε έκδοσης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το όριο τέθηκε προκειμένου η ΕΚΤ να αποφύγει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εάν δεν εξοφληθούν προηγουμένως εκείνα που διακρατά η κεντρική τράπεζα και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (ύψους περί τα 8 δισ. ευρώ).

H πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό, γράφει ο αναλυτής, είναι αν οι συμμετοχές ομολόγων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες μετρούν επίσης σαν ιδιοκτησία της ΕΚΤ. Τι συμβαίνει με το γερμανικό Bund και τις συμμετοχές ΟΑΤ των εθνικών κεντρικών τραπεζών ; Πόσες είναι ; Δεν έχουμε λεπτομερή πληροφόρηση γι΄αυτές λέει ο αναλυτής της BNP. Kαι δεν έχουμε λεπτομερή πληροφόρηση των συμμετοχών SMP εκτός απο αυτές που δημοσιεύει η ΕΚΤ στους λογαριασμούς της. Η τελευταία ανανέωση έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 για τις συμμετοχές στα τέλη του 2013 :

Στην ανάλυση παρουσιάζονται τα στοιχεία για τα ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας που απέκτησε η ΕΚΤ μέσω SMP την περίοδο 2010-2012 με στόχο να εκτονώσει τις πιέσεις στα επιτόκια των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης. Όλες οι χώρες βρίσκονται κάτω από το 33% εκτός από την Ελλάδα. Η Πορτογαλία βρίσκεται κοντά στο όριο, αλλά δεν έχει πρόβλημα, γιατί όταν θα αρχίσουν οι αγορές από την ΕΚΤ, τα ομόλογα SMP θα λήγουν σταδιακά.

ΟΜΟΛΟΓΑ SMP ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013

Ιρλανδία 9,7 δισ. ευρώ η 8,1% των συνολικών ομολόγων.

Ελλάδα 27,7 δισ. ευρώ ή 43,5% των συνολικών ομολόγων.

Ισπανία 38,8 δισ. ευρώ ή 5,5% των συνολικών ομολόγων.

Ιταλία 89,7 δισ. ευρώ ή 5,6% των συνολικών ομολόγων.

Πορτογαλία 19,8 δισ. ευρώ ή το 20% των συνολικών ομολόγων.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν το τέλος του 2013, οπότε το σύνολο των ομολόγων SMP ήταν 185,7 δισ. ευρώ, μέση λήξη των ομολόγων SMP είναι περίπου 3-5 χρόνια πριν απο τα τέλη του 2013, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των ομολόγων λήγει κάθε χρόνο. Απο τα 187,5 δισ. Ευρώ στο τέλος του 2013 , οι σημερινές συμμετοχές είναι 144 δισ. Ευρώ, αλλά δεν ξέρουμε την σημερινή κατάσταση.

Το συμπέρασμα είναι ότι το όριο του 33% δεν αφορά τις χώρες που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα SMP, ούτε την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, ενώ δεν αποτελεί και πραγματικό πρόβλημα για την Πορτογαλία.

Είναι όμως πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση για τα ελληνικά ομόλογα εάν δεν πληρωθούν πρώτα εκείνα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

NEWMONEY

Keywords
Τυχαία Θέματα