ΕΚΤ: ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΣΟ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:04 8/1/2015 - Πηγή: BankWars

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της συνεπακόλουθης συμφωνίας για συνέχιση του προγράμματος με τους δανειστές, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ,

κατ’εξαίρεση, αποδέχεται τα ενέχυρα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, παρά την χαμηλή αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

«Η συνέχιση της εξαίρεσης (waiver) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 και στην ύπαρξη του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)»,ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

«Βασίζεται επίσης στην υπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ, όμως εξαρτώνται ακόμη από την κεντρική τράπεζα για την άντληση ρευστότητας».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ :

Μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές της για να συνεχιστεί η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που εξασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση, όμως, η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές η ΕΚΤ δεν πήρε θέση αλλά επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα ώστε να ολοκληρώσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να συμφωνήσει για την “επόμενη” μέρα του μνημονίου και την προληπτική γραμμή στήριξης για να συνεχιστεί η ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν καταγράψει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Κατά τη συνεδρίαση τέθηκε επίσης το θέμα των κρατικών εγγυήσεων οι οποίες λήγουν και πρέπει να αντικατασταθούν τον Μάρτιο. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ΕΚΤ και τράπεζες εξετάζουν ποια στοιχεία του ενεργητικού τους μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα