Ντράγκι: Ισχυρό το momentum, ισορροπημένοι πλέον οι κίνδυνοι – Καμία αλλαγή στο QE

14:51 8/6/2017 - Πηγή: BankWars

Για ισχυρότερο momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας και για ισσορροπημένους πλέον κινδύνους όσον αφορά τις προοπτικές της ανάπτυξης, έκανε λόγο ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι το QE θα αυξηθεί εφόσον χρειαστεί, ωστόσο η ΕΚΤ στην σημερινή της ανακοίνωση δεν αναφέρεται πλέον σε ενδεχόμενο νεά μείωση των επιτοκίων.

Ερωτώμενος

σχετικά ο Ντράγκι τόνισε πάντως πως αν επιδεινωθεί το outlook, τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν και πάλι.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό καθώς τώρα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,5% το 2017 έναντι εκτίμησης 1,7% το Μάρτιο και στο 1,3% το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση 1,6%) και στο 1,6% για το 2019. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% φέτος (από 1,8%) και στο 1,8% (έναντι 1,7%) για την επόμενη χρονιά.

Αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά – Καμία αλλαγή στο QE

Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα αμετάβλητο παρέμεινε και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διατηρηθεί στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ή και περαιτέρω εάν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν, είναι έτοιμη να αυξήσει το ύψος των αγορών ή και τη διάρκεια του προγράμματος.

.

Keywords
Τυχαία Θέματα