ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Σήμα κινδύνου από Ιταλία, Γερμανία – Επιστρέφει το φάντασμα της ύφεσης

19:16 6/8/2014 - Πηγή: BankWars

Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει στην ευρωζώνη. Η διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας στην ύφεση κατά τη διάρκεια του β΄τριμήνου, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,1%, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερ Κάρλο Παντοάν διαμηνύει ότι η Ιταλία δεν θα πέσει στα χέρια της τρόικας.

Κατά συνέπεια, η Ιταλία βρίσκεται και τεχνικά πλέον σε ύφεση, καθώς ολοκλήρωσε δύο τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,1%.

«Παρά τις υποσχέσεις και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αρνητική» γράφει η εφημερίδα La Repubblica στη διαδικτυακή της έκδοση.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η πρώτη κίνηση στην οποία μπορεί να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση του Matteo Renzi, είναι ο περιορισμός των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους Ιταλούς πολίτες.

Την ίδια ώρα, ισχυρό πλήγμα για την οικονομία της Γερμανίας αποτελεί η διαμάχη της με τη Ρωσία.

Τον Ιούνιο, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των 2,5 τελευταίων ετών. Ειδικότερα, σημείωσαν πτώση 3,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, όταν είχαν υποχωρήσει 1,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Οι οικονομολόγοι έπεσαν εντελώς έξω στις προβλέψεις τους, καθώς ανέμεναν άνοδο 0,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα