ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πωλούν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων για να “βγάλουν” τα stress test

Έτοιμες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν την πίεση των ρυθμιστικών αρχών, μεταδίδει το Bloomberg.

Barclays, Unicredit, Credit Suisse και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι εντάσσουν σε εταιρικά σχήματα δραστηριότητες και «κακά» δάνεια προκειμένου να τα πουλήσουν ή να τα εκκαθαρίσουν. Αντίστοιχου τύπου ενεργητικά αυξήθηκαν κατά

65% από τα τέλη του 2013 σε περισσότερα από 1,72 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το πρακτορείο.

Οι συμφωνίες που έρχονται από αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι οι περισσότερες που έχουμε δει ποτέ, δηλώνει ο Jody Gunderson, ανώτατο στέλεχος της CarVal Investors LLC. Οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν τόσο ενόψει των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο και από την πίεση των αγορών να επιστρέψουν στην βασική τους δουλειά, αυτή της παραγωγής υψηλών κερδών.

Οι αυστηρότεροι κανόνες έχουν μετατρέψει ορισμένες δραστηριότητες σε λιγότερο αποδοτικές απ’ ότι στο παρελθόν. Η πώληση προβληματικών δανείων ή μη αποδοτικών δραστηριοτήτων απελευθερώνει κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο δανεισμός.

Οι τράπεζες πούλησαν δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 40,9 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, έξι φορές περισσότερα απ’ ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Το 1,72 δισ. δολάρια δανείων και τιτλοποιήσεων που πωλείται αντιστοιχεί σε 23 ευρωπαϊκές τράπεζες και στο 7,9% του ισολογισμού τους (21,7 τρισ. δολάρια).

Keywords
Τυχαία Θέματα