Ο Ελβετός τραπεζίτης που αγαπάει την Πάτμο και ποντάρει στην ελληνική ανάκαμψη

Ο 69χρονος Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet είναι γνωστός στην Πάτμο, αφού την επισκέπτεται πολύ συχνά και περνάει σημαντικό μέρος των διακοπών του στο νησί. Άλλος ένας φιλέλληνας, άλλος ένας ισχυρός της παγκόσμιας οικονομίας (είναι εταίρος της Pictet & Cie -μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον τομέα του private banking) που ποντάρει στο μέλλον της Ελλάδας.

Ο Ελβετός μίλησε στην Καθημερινή

για τα μακροοικονομικά φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν την ελληνική ανάπτυξη, αλλά και για τα μικρά γεγονότα της Πάτμου. Σαν τους τρεις ιστορικούς ανεμόμυλους στη Χώρα για τους οποίους συνέδραμε οικονομικά να διασωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Pictet αντιλαμβάνεται την κακή εντύπωση που έχουν οι Έλληνες για τους τραπεζίτες, γι’ αυτό και σπεύει να πει στη συνέντευξη: «Είμαι εδώ ως φίλος της Πάτμου και όχι ως εκπρόσωπος κάποιας τράπεζας ή ενός οικονομικού τομέα που αντιλαμβάνομαι ότι εκπροσωπεί τα τελευταία χρόνια κάτι αρνητικό για πολλούς Ελληνες που υποφέρουν από την κρίση».

Εξηγεί τη σχέση του με την Ελλάδα επί τη βάσει ιστορικών αναφορών: κοινώς, η Γενεύη ήταν πάντα φιλελληνική.

«Η Γενεύη πάντα είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα σας από την εποχή του Καποδίστρια και του Εϋνάρδου», τονίζει. «Υπάρχει σαφώς φιλελληνική παράδοση και θαυμασμός για την αρχαιότητα. Ακόμα και σήμερα το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στην πόλη, με ιδιαίτερα αξιόλογους Ελληνες επιστήμονες και επιτυχημένους επαγγελματίες σε πολλούς κλάδους και όχι μόνον στον τραπεζικό, τον οποίον γνωρίζω. Η δική μου γενιά όταν τελείωνε το Κολέγιο πήγαινε είτε στην Ελλάδα είτε στη Ρώμη. Εγώ πρωτοήρθα με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος κάποιων φίλων των γονιών μου σε ηλικία 24 ετών και εντυπωσιάστηκα από την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου. Θυμάμαι ότι κάναμε τη διαδρομή Αθήνα – Κω. Από την επόμενη χρονιά, άρχισα να νοικιάζω ιστιοπλοϊκά σκάφη και να κάνω τον περίπλου της Μεσογείου, τμηματικά, με έμφαση στη Μεγάλη Ελλάδα. Πάντα σκεφτόμουν ότι ή ζωή είναι μικρή και πως κάθε καλοκαίρι πρέπει να ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Ετσι δεν πήγαινα ποτέ στο ίδιο μέρος. Με μια εξαίρεση…».

Συγκεκριμένες συνθήκες

Παρά τη σθεναρή αντίστασή του να μιλήσει για οικονομικά, άρα και για πολιτικά, ο Ελβετός τραπεζίτης υποκύπτει να αναφέρει στην κατάσταση της Ελλάδας. «Ξέρω καλά την ιστορική διαδοχή από την οθωμανική σκλαβιά στην απόπειρα να φτιαχτεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, για τους ξένους βασιλείς, τη συμμετοχή στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο και τη χούντα. Ολα αυτά δημιούργησαν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα, που εξηγούν αλλά δεν δικαιολογούν –πάντα– ορισμένα πράγματα. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι για να γίνουν βαθιές τομές στον τρόπο με τον οποίον δουλεύει το κράτος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον σκέπτονται και αντιδρούν οι άνθρωποι, χρειάζεται μία εικοσαετία».

Και συνεχίσει για το μέλλον της χώρας: «Μέχρι τότε θα έχει έρθει στα πράγματα και μια γενιά Ελλήνων που τώρα είναι νέοι, έχουν όμως γνώσεις, εφόδια, όραμα και όχι τα τραύματα ή τις αγκυλώσεις παλαιότερων γενεών. Ακόμα και αν ορισμένοι ταλαντούχοι φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά, θέλουν να ξαναγυρίσουν, διότι οι Ελληνες έχουν πάντα πατριωτισμό και επιζητούν την επιστροφή. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι όλοι έχουν κατανοήσει τις παθογένειες του συστήματος και κάνουν προσπάθειες να διορθώσουν τα πράγματα, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα με ορθότερο και πιο διαφανή τρόπο. Ολόκληρη η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα λειτουργική δομή και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος αυτό θα συμβεί μέσα από ομόνοια και συνεργασία», πιστεύει ο κ. Pictet.

Μάλιστα, δείχνει να κατανοεί το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Λέει συγκεκριμένα:
«Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση μιας τεράστιας δυσκολίας που πρέπει να ξεπεραστεί. Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης. Ας σκεφτούμε, όμως, τι πέρασαν οι προηγούμενες γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων και τότε θα δούμε πόσο τυχεροί έχουμε υπάρξει, χωρίς συρράξεις για πολλές δεκαετίες. Ακόμα και όσοι μιλούν για έναν οικονομικό πόλεμο, πρέπει να σκεφτούν ότι δεν συγκρίνεται με έναν κανονικό πόλεμο, σαν και αυτούς που ζήσαμε στην ήπειρο ή που βλέπουμε να εκτυλίσσονται γύρω μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Επινοητικότητα και τουρισμός

Για να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα έχει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν να βγει από την κρίση, αρκεί να υπάρχει σωστή στρατηγική. Ο τουρισμός είναι ένα από αυτά, αλλά πρέπει να καταστρώσετε ένα καλά μελετημένο σχέδιο. Κοιτάξτε λ.χ. πώς κατέστρεψαν οι Ισπανοί τις ακτές τους με άναρχη δόμηση και πάρτε σαν παράδειγμα τους Τούρκους που αντί να χτίζουν πια, έχουν επιλέξει να επενδύσουν στα μεγάλα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη. Ο τουρισμός των καϊκιών είναι ένας οικονομικός κλάδος που ανθεί και πρέπει να σας πω ότι προσελκύει υψηλής ποιότητας επισκέπτες. Είσαστε ευφυείς και επινοητικοί. Εχετε τον πολιτισμό σας, τα μουσεία και τις αρχαιολογικές τοποθεσίες. Ζείτε στον παράδεισο, βρείτε τρόπους να τον προστατεύσετε και να τον χαιρόμαστε και εμείς που ερχόμαστε το καλοκαίρι».

Keywords
Τυχαία Θέματα