Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Δέσμευση για νέα μέτρα εφόσον χρειαστούν – Στο …συρτάρι η ποσοτική χαλάρωση

[UPD] “Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%” δήλωσε αρχικά ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Συνέχισε λέγοντας πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης ενώ πρόσθεσε πως τα έκτακτα μη συμβατικά μέτρα θα έχουν σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ,

ο οποίος θα φτάσει στα επίπεδα του 2012.

“Το δ.σ. της ΕΚΤ παραμένει ομόφωνα πιστό στη δέσμευση για νέα μέτρα σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν” αποκάλυψε ο κεντρικός τραπεζίτης. Τα νέα μέτρα θα αφορούν αύξηση του μεγέθους ή της διάρκειας των ήδη υπαρχόντων εργαλείων νομισματικής πολιτικής με στόχο τον πληθωρισμό.

«Στις αρχές του επόμενου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την νομισματική τόνωση που έχει επιτευχθεί, την επέκταση του ισολογισμού και το outlook για την σταθερότητα των τιμών και τον πληθωρισμό» ανέφερε ο κ. Ντράγκι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επανεξέταση των μη συμβατικών μέτρων δεν θα γίνει απαραίτητα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά κάποια στιγμή στις αρχές του 2015.

Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη δείχνουν ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν χαμηλές, ο ρυθμός ανάπτυξης αναιμικός και η δυναμική μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής υποτονική.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Ντράγκι:

Το Δ.Σ. αναλαμβάνει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και άλλα μέτραΑρχές του 2015 θα επανεξετάσουμε το ρυθμό και σύνθεση των μέτρωνΑρχές του 2015 έτους θα επαναξιολογήσουμε το outlook για τον πληθωρισμόΟ ισολογισμός αναμένεται να κινηθεί προς το μέγεθος που είχε αρχές του 2012Την επόμενη εβδομάδα στοχευμένη πράξη αναχρηματοδότησηςΟι αγορές τίτλων θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνιαΞεκινήσαμε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABSΣτο +1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη +1,6% τον ΣεπτέμβριοΑπαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις σε αγορές προϊόντων και εργασίαςΟι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη την πτώση των τιμών της ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟ 0,05% – Πέφτει το ευρώ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Μάριο Ντράγκι σήμερα καθώς αναλυτές και αγορές αναμένουν με αγωνία μια απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή ένα «σήμα» για ποσοτική χαλάρωση (QE) στο α΄τρίμηνο του 2015.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ομόφωνα νέα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο, στη μάχη κατά του χαμηλού πληθωρισμού και της στήριξης της ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε νέα υποχώρηση τον Νοέμβριο, στο +0,3%.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα στείλει σήμερα ένα ισχυρό σήμα ότι ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων βρίσκεται «στα σκαριά». Οι προσδοκίες αυτές οδήγησαν χθες το ευρώ κάτω από το 1,23 δολ./ευρώ σε ναδίρ 26 μηνών έναντι του δολαρίου και την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το φράγμα του 2% (στο 1,976%) για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές στην Goldman Sachs, προβλέπει στο βασικό του σενάριο ότι η ανακοίνωση του QE θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.

Επίσης, η Societe Generale ενέταξε και αυτή στο βασικό της σενάριο για την Ευρωζώνη την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τέλος, δημοσκόπηση του Reuters δείχνει πως οι αναλυτές πιστεύουν πως στις 5 Μαρτίου του 2015 – και όχι νωρίτερα – θα πρέπει να αναμένεται η μεγάλη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΥΡΩ: Σε χαμηλά 27 μηνών – Αγωνία για τις αυριανές δηλώσεις Ντράγκι

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 μηνών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς οι αγορές αναμένουν σήμα για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2343 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί από την ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα