ΕΕ: Το «πάγωμα» του Nord Stream 2 δεν επηρεάζει τoν ενεργειακό εφοδιασμό

Καθησυχαστική διά στόματος εκπροσώπου της εμφανίσθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τον ενδεχόμενο να παγώσει η λειτουργία του αγωγού NordStream 2, ο οποίος έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, καθώς όπως τόνισε ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν θα επηρεαστεί από τη στιγμή που ο αγωγός δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

«Ο NordStream 2 δεν λειτουργεί ακόμη και δεν μεταφέρει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός από

έναν υπάρχοντα προμηθευτή… Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε τακτική ενημέρωση τύπου.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε, αφότου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έθεσε εν αμφιβόλω την πιστοποίηση του αγωγού, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο NordStream 2 έχει σχεδιαστεί με σκοπό να διπλασιασθεί η ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Επί του παρόντος το 40% των προμηθειών της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία.

Οι ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία, ανάγκασαν τις Βρυξέλλες να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, από χώρες όπως οι ΗΠα, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Νιγηρία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο στην Ευρώπη, ανερχόμενες σε σχεδόν 11 bcm. Η Επιτροπή υποστήριξε ότι τα μοντέλα υπολογισμών της υποδεικνύουν ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτόν τον χειμώνα, αναφέροντας τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των χωρών.

Οι αναλυτές από τη μεριά τους εκτιμούν ότι μια διακοπή θα μπορούσε να ωθήσει ανοδικά τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες και ανάγκασαν τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες από την αύξηση των λογαριασμών.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά την επόμενη δεκαετία και έπειτα, μεταβαίνοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Για την επίτευξη του στόχου της για την κλιματική αλλαγή για το 2030, αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015.

Το αέριο εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται, ωστόσο αναμένεται να διατηρήσει ένα σημαντικό μερίδιο του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα, καθώς οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στη σταδιακή κατάργηση του περισσότερου ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, του άνθρακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα