Βρετανία: Ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες στο στόχαστρο του πρώτου πακέτου κυρώσεων

Το πρώτο πακέτο των κυρώσεων της Βρετανίας κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στη βουλή της χώρας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα στο τραπέζι, τα οποία θα δρομολογηθούν αναλόγως και με το τι θα πράξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέχεια.

Το πρώτο βρετανικό πακέτο στρέφεται κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών ολιγαρχών.

Πρόκειται για τις τράπεζες

Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.

Οι ολιγάρχες είναι ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Volga Group  ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στη Βρετανία θα παγώσουν, ενώ θα τους απαγορευτεί στο εξής η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι και εταιρείες θα απαγορεύεται να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

O Τιμτσένκο, νούμερο 96 στο δείκτη Bloomberg Billionaires index, είναι ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Volga Group και μετρά μια γνωριμία και φιλία με τον Ρώσο ηγέτη εδώ και είκοσι χρόνια.

O Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ, με περιουσία της τάξεως του 1,07 δισ. δολαρίων, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής SGM Group, θεωρείται πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν, το ίδιο και ο ανιψιός του, Ίγκορ, που ήδη βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο Μπόρις, μαζί με τον αδελφό του και συνιδιοκτήτη της SGM, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, έχουν κατονομαστεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ως μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια σε στερλίνα ή και σε δολάρια… Θέλουμε να σταματήσουν να αντλούν χρήματα από τις βρετανικές αγορές και θέλουμε να αφαιρέσουμε το βέλο που κρύβει την ιδιοκτησία των ακινήτων στη χώρα μας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπορίς Τζόνσον, με την τελευταία αναφορά να αφορά και το ζήτημα της αγοράς πανάκριβων ακινήτων από Ρώσους μεγιστάνες σε όλη την Αγγλία και κυρίως στο Λονδίνο.

Μάλιστα, μόλις προ ημέρων διεκόπη και το πρόγραμμα με τις «χρυσές βίζες», ακριβώς διότι διαπιστώθηκε πως Ρώσοι ήταν αυτοί που είχαν χρησιμοποιήσει και εκμεταλλευτεί κυρίως το πρόγραμμα.

Στην ομιλία του, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία επισημαίνοντας πως πρόκειται για εισβολή. Παρόλ’ αυτά υποστήριξε πως οι προσπάθειες για μια διπλωματική λύση θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία(;) στιγμή, δεδομένου πως δεν είναι βέβαιο το τι θα αποφασίσει να πράξει κατόπιν ο Πούτιν.

Η αναφορά αυτή έχει να κάνει προφανώς με την πιθανότητα ο ρωσικός στρατός να βοηθήσει τους αντάρτες του Ντονμπάς να προσπαθήσουν να ανακτήσουν εδάφη που τώρα ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, κάτι που θα σημάνει μια ευθεία στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά είναι μόλις η αρχή. «Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο τμήμα από ότι είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε και για το λόγο αυτό έχουμε έτοιμες κι άλλες κυρώσεις, ώστε να τις αναπτύξουμε μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω»!

Keywords
Τυχαία Θέματα