ΕΔΟΕΑΠ: Το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων σε δύσκολη κατάσταση

Νέα ένεση ρευστότητας ζήτησε από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), προκειμένου να μπορέσει να καταβάλλει στους συνταξιούχους τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού είχε ζητήσει κατ’ αρχήν από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ

προκαταβολή 10 εκατ. ευρώ από τον πόρο του αγγελιοσήμου. Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προσέκρουε στις διατάξεις της νομοθεσίας που απαγορεύει τον δανεισμό των φορέων ιδιωτικού δικαίου από τους κρατικούς φορείς.

Τελικά, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ αποφάσισε να προκαταβάλει το ποσό ενός μήνα από το αγγελιόσημο, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ και κατέστη δυνατή η καταβολή των συντάξεων.

Τα ταμειακά προβλήματα του Οργανισμού παραμένουν, γι’ αυτό και η διοίκηση του Οργανισμού έχει λάβει, ήδη, απόφαση για τη ρευστοποίηση δύο αμοιβαίων κεφαλαίων 2 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι κερδοφόρα και αποδίδουν στο Ταμείο 200.000 ευρώ τον χρόνο. Η ρευστοποίηση, προς το παρόν, απετράπη, αλλά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα και τα προβλεπόμενα έσοδα του μηνός Ιουλίου οριακά θα καλύψουν συντάξεις και μισθούς μέχρι το τέλος Ιουλίου 2015.

Ανάλογο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και στις αρχές του χρόνου. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Οργανισμός είχε λάβει από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ προκαταβολή αγγελιοσήμου, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Το βασικότερο έσοδο του Ταμείου είναι το αγγελιόσημο, μία εισφορά που καταβάλλεται μαζί με τη δημοσίευση των διαφημίσεων και υποκαθιστά την εργοδοτική εισφορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, έχει υποσχεθεί στις ενώσεις του προσωπικού των ΜΜΕ ότι θα διασφαλίσει το αγγελιόσημο, επεκτείνοντάς το, μάλιστα, στο διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν θέσει επανηλλειμμένα θέμα κατάργησης του αγγελιοσήμου, επειδή θεωρούν ότι αποτελεί μη ανταποδοτικό φόρο υπέρ τρίτων.

Τα αποθεματικά του Οργανισμού μετά το «κούρεμα» (PSI) των καταθέσεων κατά 102 εκατ. ευρώ και τις ζημιές ύψους 131 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει υποστεί από το 2009 έως και το 2014, έχουν περιοριστεί στο ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, από τα 239 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα